Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost reţinut

17

Primarul din Rădăuți, Aurel Olărean, a fost reținut de procurorii anticorupție și va fi prezentat vineri, 12 septembrie, la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

El este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, șantaj și complicitate la șantaj în dosarul în care, în iunie, au fost arestați preventiv judecătorul Bogdan Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) transmis vineri , în intervalul ianuarie 2011 — aprilie 2014, Aurel Olărean, împreună cu Daniela Prandea și Bogdan Bărbuță, judecători la Judecătoria Rădăuți, Dumitru Dîmbu, procuror șef Secția de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți, unde erau un magazin alimentar și o bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Citeste si:  Un craiovean a fost depistat conducând cu 227 km/h pe A2

Procurorii susțin că, prin decizia ÎCCJ pronunțată la 17 iunie 2008, s-a admis acțiunea de revendicare a imobilului menționat, prin care Primăria Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real.

„Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri, prin intermediari, printr-o sentință civilă din 20 iunie 2006, pronunțată de Bogdan Bărbuță, punerea în executare a hotărârii ÎCCJ ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafață de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptățite și, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăți controlate de Babiuc”, au reținut anchetatorii.

DNA precizează că, în 2011, pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, primarul, la solicitarea lui Babiuc, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată la judecătorul Prandea, prin care s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real.

Citeste si:  Oamenii de afaceri sunt disperaţi. Psihologii îi sfătuiesc cum să-şi învingă panica

„Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea a acordat 32 de termene, ultimul fiind la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii vădit nefondată a primăriei. Prin tergiversare s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze în acest sens o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță. Mai mult, Constantin Babiuc a apelat și la procurorul șef Dumitru Dîmbu, care în intervalul martie — aprilie 2014 i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, invocând autoritatea și voința expresă a lui Dîmbu”, se spune în comunicat.

DNA menționează că, în august 2010, Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes și 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.

Citeste si:  A doua plângere penală împotriva lui Traian Băsescu, semnată de 173 de parlamentari

Sursa citată mai arată că, în 28, 29 și 31 august 2014, Aurel Olărean a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția acestuia să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, ceea ce însemna diminuarea drepturilor salariale.

„Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, Aurel Olărean urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal”, mai susțin procurorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata