Yahoo! susţine că a fost ameninţată cu o amendă usturătoare de autorităţile americane pentru a oferi date despre utilizatori

Autoritățile americane au amenințat Yahoo! cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi în 2007-2008 pentru a constrânge compania să ofere date privind utilizatorii săi în numele securității naționale, a transmis joi grupul de servicii pe internet, relatează France Presse.

Conform celor 1.500 de pagini de documente făcute publice joi, grupul american a fost în cele din urmă constrâns să cedeze ordinelor administrației după ce a fost respins de două instanțe responsabile cu controlul operațiunilor de spionaj.

„Documentele publicate arată cum am fost nevoiți să ne luptăm în fiecare etapă pentru a ne opune măsurilor de supraveghere ale administrației”, a afirmat Ron Bell, responsabilul cu probleme juridice al Yahoo!, într-un mesaj postat pe unul din blogurile oficiale ale grupului.

Citeste si:  Două treimi dintre deputaţii moldoveni, daţi în judecată pentru că nu au spus dacă au colaborat cu serviciile secrete

Potrivit lui Bell, autoritățile au mers până la a amenința compania cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi pentru a o constrânge să dezvăluie date în cadrul programului PRISM, de interceptare a telecomunicațiilor.

„Am refuzat să acceptăm ceea ce noi am considerat a fi o supraveghere contrară Constituției”, a spus responsabilul Yahoo!.

Dezvăluit de fostul spion american Edward Snowden, programul PRISM al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA permite interceptarea comunicațiilor electronice ale persoanelor străine și care se află probabil în străinătate.

Conform documentelor oferite de Snowden, companii precum Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype și Yahoo! s-au asociat la acest program, chiar dacă aceste grupuri au negat mereu că au acordat un acces direct la serverele lor.

Citeste si:  Mănăstirea Voroneţ - "Capela Sixtină a Orientului"

În mesajul său, Yahoo! nu dezvăluie volumul de date livrate autorităților, dar salută faptul că a obținut declasificarea a 1.500 de pagini de documente secrete.

„Considerăm că este vorba de o importantă victorie pentru transparentă și sperăm că aceste documente de arhivă vor contribui la promovarea unei dezbateri clare privind relația între viața privată, o procedură echitabilă și colectarea de informații de către serviciile secrete”, subliniază responsabilul Yahoo! în mesajul său.

Conform unor documente din justiție parțial cenzurate și consultate de AFP, Yahoo! a sfidat guvernul, invocând Constituția și afirmând că programul de supraveghere încalcă regulile privind protecția vieții private.

Într-un pasaj, grupul a indicat astfel că solicitările administrației „sunt neconstituționale deoarece permit o supraveghere fără mandat a comunicațiilor persoanele ale unor cetățeni americani (…) și că nu sunt justificate”.

Citeste si:  Televiziunea 3D este un obiectiv al anului 2010

Yahoo! a pledat de asemenea că programul nu se rezumă la a supraveghea ținte străine, ci și din SUA, „fără ca acestea să fie informate că sunt colectate comunicațiile lor pe internet”.

„Curtea Supremă americană nu a aprobat niciodată o supraveghere fără mandat a cetățenilor americani”, afirmă compania într-un alt pasaj.

Totuși, în pofida acestor obiecții, un document datat 14 mai 2008 arată că Yahoo! a început să se conformeze dispozițiilor autorităților privindu-i ‘pe utilizatorii prioritari ai mesageriei electronice pe care guvernul voia să-i supravegheze”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata