Zece dintre cele mai frumoase insule din Italia care au fost închisori -GALERIE FOTO

35

Zece dintre cele mai frumoase insule din Italia au fost, secole de-a rândul, închisori în care au stat delincvenți, mafioți, teroriști, dictatori sau dizidenți politici. Astăzi, aceste locuri paradisiace sunt destinații ideale pentru vacanțe de vară greu de uitat, relatează cotidianul spaniol ABC.

Iată lista lor:

1. Situată în Marea Tireniană, Isola di Montecristo (10,39 km2) este foarte cunoscută datorită romanului lui Alexandre Dumas ‘Contele de Montecristo’. Este considerată bijuteria arhipelagului toscan. Guvernul a stabilit acolo o colonie de deținuți între 1874 și 1884.

Mai târziu, a servit ca domeniu de vânătoare pentru familia regală italiană.

Apele care scaldă insula sunt atât de limpezi și nepoluate încât zona a fost catalogată de Uniunea Europeană drept rezervație biogenetică. În prezent, acolo locuiește doar un paznic. Se permite vizita a 1.000 de turiști pe an și există o lungă listă de așteptare, pe care o gestionează Corpo Forestale dello Stato.

Citeste si:  Să aibă persoanele bilingve o dublă personalitate?

2. Insula Pantelleria din Sicilia este de origine vulcanică și este cunoscută drept Perla Neagră a Mării Mediterane. Închisoarea de acolo a fost înființată în epoca Bourbonilor și s-a închis după prăbușirea fascismului.

Insula are numeroase puncte de atracție, printre care casele albe vechi, din piatră, cunoscute sub numele ‘dammusi’. În Pantelleria, sunt ape termale și gheizere. Iubitorii vinului vor fi atrași și de faimosul ‘Passito di Pantelleria’, un vin dulce produs pe insula care se află mai aproape de coasta tunisiană decât de cea italiană, ceea ce îi dă un aer ‘exotic’.

3. Capraia, din Toscana, este tot o insulă vulcanică,pe care a existat o închisoare care a funcționat până 1986. Acum, temnița se numără printre locurile de interes pentru a fi vizitate. Capraia are o rezervație marină protejată, unde se fac scufundări, dar oferă și numeroase trasee pentru cei care preferă drumețiile.

Citeste si:  PewDiePie - canalul de YouTube cu cel mai mare număr de abonaţi

4. Santo Stefano, este așezată în Marea Tireniană, între Lazio și Campania, și aparține din punct de vedere geografic Insulelor Pontine, mic arhipelag de-a lungul coastei Golfului Gaeta.

Închisoarea de acolo a fost construită în centrul insulei, în epoca Bourbonilor, de Ferdinand al IV-lea, în 1794, și a fost folosită până în 1965. Ferestrele acestei uriașe fortărețe dădeau spre interiorul închisorii, pentru ca deținuții să nu poată privi peisajul. În zilele senine, de pe insulă se poate vedea Vezuviul.

Mussolini l-a trimis la această închisoare pe cel care a ajuns apoi președinte al republicii, socialistul Sandro Bertini. Astăzi, insula este nelocuită și face parte dintre-un parc marin protejat. Se poate ajunge pe insulă în cadrul unor vizite cu ghid, care pornesc din insula vecină Ventotene.

Citeste si:  Sporturi mai puţin cunoscute: Tetherball

5. Ventotene înseamnă, în dialectul local, ‘unde bate vântul’ și este o isulă din arhipelagul Pontine, ca și Santo Stefano. Situată între Roma și Napoli, a fost închisoare pe vremea romanilor. Cel mai cunoscut deținut a fost Claudia Octavia, soția lui Nero, pe care împăratul a trimis-o la închisoare sub falsa acuzație de adulter.

În timpul dictaturii fasciste, Mussolini a trimis în această închisoare diverși opozanți, printre care Altiero Spinelli, considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene datorită influenței sale în ceea ce privește integrarea europeană după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vechiul port roman încă se mai folosește. Complexul penitenciar s-a transformat într-un ansamblu de case de culoare roz, galben și violet. Insula este deosebit de apreciată pentru scufundări și ca un loc paradisiac pentru observarea păsărilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata