Peregrin în Ţara smochinelor de la Dunăre

40

Țara smochinelor se întinde de-a lungul Dunării pe teritoriul actualei comune Svinița, așezare locuită în cea mai mare parte de etnici sârbi.

Primarul Nicolae Curici spune că smochinul, arbust exotic de origine din Orient, a fost adus în regiune în urmă cu aproape 300 de ani din insula Ada-Kaleh.

,,De atunci localnicii îl cultivă continuu. Cultul smochinului la noi se transmite din generație în generație. De aceea ne-am gândit să-i aducem smochinului cinstire și să-l sărbătorim anual în ultima duminică din august”, a declarat  primarul Nicolae Curici.

Oamenii din aceste locuri, fiind zonă de munte, trăiesc din pescuit și din comercializarea smochinelor, care mai sunt și procesate și valorificate sub formă de dulcețuri și țuică, mai ales în ziua manifestărilor, când ajung în aceste locuri peste 1.000 de turiști și iubitori de frumos.

Citeste si:  Zborul MH370: Prăbuşirea este confirmată, dar recuperarea cutiilor negre şi a resturilor avionului va fi foarte dificilă

,,Împrejurimile Sviniței sunt unice, nu avem numai plantația de peste 100 de hectare în care am investit printr-un program finanțat de SUA aproape 100.000 de dolari, ci și monumente naturale și istorice senzaționale. Este vorba de cetatea Tri Kule, de Cetatea Golubăț, de aria protejată Cazanele, de așezarea Lepenski Vir, de Peștera Veterani, toate acestea putând fi văzute și cercetate de cei care se aventurează la 60 de kilometri de municipiul Orșova”, a afirmat Curici.

Pentru a mări atractivitatea zonei s-au investit aproape un milion de euro în achiziționarea unor utilaje de uscare și ambalare a smochinelor, în reabilitarea rețelelor de apă-canal și în drumuri.

Citeste si:  Cei 15 inculpaţi arestaţi în dosarul Romprest, plasaţi în arest la domiciliu

,,Întreaga noastră comunitate și-a propus să trăiască de pe urma smochinelor. Nu există familie care să nu aibă pe lângă casă smochini. La noi se întâlnesc soiuri de smochin unice în lume: avem smochina galbenă, smochina roșie, smochina albă, cantități mari dintre acestea fiind expuse la târgul deschis duminică, 31 august”, a arătat Curici.

Și fiindcă orice sărbătoare înseamnă bucurie și speranța că anul viitor recolta va fi mai bună și ferită de grindină și secetă, înainte de a veni la întâlnirea cu versul și muzica specifică minorității sârbe, locuitorii Sviniței trec mai întâi pe la biserică, ei fiind primii din România care și-au construit o biserică sârbească după cel de-al Doilea Război Mondial.

Citeste si:  Misiunea comună de evaluare a FMI, BM şi CE soseşte marţi (27 aprilie 2010) la Bucureşti
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata