Marea Aral aproape că a dispărut

31

‘Pentru prima oară în istoria modernă, bazinul estic al Mării Aral a secat complet’, a anunțat NASA. Formată acum 5,5 milioane de ani în Asia Centrală, marea a trecut prin cicluri de extindere și restrângere spectaculoase, însă nu a mai întregistrat o asemenea secetă de multă vreme, relatează luni 7sur7.be.

La începutul secolului trecut, Marea Aral avea 66.458 km2, fiind al patrulea lac (mare închisă) ca mărime din lume. Însă, începând din anii 1960, suprafața ei scade cu o viteză uimitoare din cauza devierii fluviilor Amudaria și Sârdaria pentru producerea bumbacului.

Citeste si:  GastroPan: Tortul Anului 2015-blatul din bezea cu nucă şi mac, cremele din roşii şi din grâu

În 2005, pentru a evita secarea Micului Aral, s-a construit un dig în Kazahstan, cu ajutorul Băncii Mondiale, însă partea de sud — numită inițial Marele Aral — este în prezent doar o imensă întindere uscată. Experții nu se așteaptă ca lucrurile să se îmbunătățească, marea urmând să dispară total până în 2020, potrivit opiniei lor.

Conform NASA, nivelul extrem de scăzut al apei s-ar datora în parte schimbărilor climatice. Cum căderile de zăpadă din munții din apropiere s-au redus, lacul aproape că nu mai este alimentat cu apă. Însă principala cauză a acestei drame de mediu este fără îndoială agricultura masivă practicată de decenii întregi.

Citeste si:  Parisul avertizează UE în privinţa romilor; ţigani români minori din nou evocaţi la nivel înalt

Secarea mării are consecințe directe asupra vieții din zonă, lacul având influență asupra condițiilor meteorologice: iernile sunt acum mult mai reci, iar verile au devenit caniculare. În plus, s-au acumulat produse chimice agricole purtate de ape care au contaminat pânza freatică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: africanwater.org

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata