Au fost selectate patru zone unde va putea ateriza pe Marte roverul ExoMars

21

Patru posibile zone, situate toate în apropiere de ecuatorul planetei, au fost selectate pentru „aterizarea” pe Marte, prevăzută pentru 2019, a roverului misiunii ruso-europene ExoMars, a informat Agenția Spațială Europeană (ESA), citată joi de AFP.

Unul din principalele obiective ale acestui proiect comun dintre ESA și Agenția spațială rusă Roskosmos este de a determina dacă a existat vreodată o formă de viață pe Planeta Roșie.

Programul prevede lansarea a două misiuni fără echipaj pe Marte: prima, o sondă spațială cu un modul de aterizare-test, în ianuarie 2016, care va ajunge după nouă luni la destinație. Și a doua, roverul care va fi lansat în mai 2018 și care va ateriza pe Marte în ianuarie 2019.

Citeste si:  Cine va fi noul Neil Armstrong al Planetei Roşii?

Cele patru locații prevăzute pentru aterizarea pe planeta Marte — Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis și Aram Dorsum — „sunt situate toate relativ aproape de ecuator”, a precizat ESA într-un comunicat.

„Suprafața lui Marte este un loc ostil pentru organismele vii (…) de aceea locul nostru de aterizare trebuie să se situeze într-o regiune cu roci foarte vechi unde odinioară a existat apă din abundență”, a explicat Jorge Vago, cercetător la ESA care participă la proiectul ExoMars.

Misiunea ExoMars va dura cel puțin 7 luni, iar la bordul roverului se află și un burghiu de foraj care va putea săpa pâna la 2 metri adâncime în solul marțian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata