FMI cere o supervizare mai dură a sistemului bancar din umbră, estimat la 60.000 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internațional solicită autorităților de reglementare să acorde o atenție sporită sistemului bancar din umbră, care a ajuns pe plan global la 60.000 miliarde de dolari, pentru a nu afecta sistemul financiar transmit Bloomberg și Reuters.

FMI cere autorităților de reglementare din întreaga lume să coopereze pentru a monitoriza băncile din umbră. Autoritățile trebuie să pună la dispoziție mai multe informații și toate autoritățile trebuie să colaboreze pentru a superviza strâns întregul sistem, se arată într-un document care va fi inclus în viitorul raport de stabilitate financiară globală, ce va fi publicat în 8 octombrie.

Băncile din umbră sunt operatori din industria financiară care furnizează credite fără a fi în mod oficial bănci. Ele pot fi fonduri speculative, fonduri de pe piața financiară, companii financiare, diverse vehicule de investiții.

Citeste si:  Călăraşi: Candidatul USL la funcţia de primar a câştigat alegerile la Curcani

Multe din finanțările pe termen scurt furnizate fostei bănci de investiții Lehman Brothers au provenit din sistemul bancar din umbră, care a avut o contribuție semnificativă la criza financiară globală din 2007-2009.

Totuși, sistemul bancar din umbră are și beneficii, furnizând fonduri atunci când băncile înăspresc creditarea, apreciază FMI. În unele piețe emergente, băncile din umbră amplifică accesul la împrumuturi. La șase ani după colapsul sistemului financiar, industria bancară din umbră reprezintă cel puțin o treime din riscul sistemic total — un procent similar cu cel înregistrat la băncile oficiale, se arată în raportul FMI.

Citeste si:  Rio+20 adoptă un plan pentru mediu, contra sărăciei

Mărimea sistemului bancar din umbră în SUA este între 15.000-25.000 miliarde de dolari, în zona euro între 13.500-22.500 miliarde de dolari, în Japonia, între 2.500-6.000 miliarde de dolari, și aproximativ 7.000 miliarde de dolari pe piețele emergente, conform datelor FMI.

Riscul cu care se confruntă Europa din cauza industriei bancare din umbră este mai redus decât cel provocat de băncile oficiale, ceea ce reflectă faptul că firmele de bazează mai mult pe finanțarea bancară decât în SUA. Dar pe piețele emergente băncile din umbră înregistrează o creștere solidă, avertizează FMI.

Citeste si:  CNS Cartel Alfa: S-ar putea să ieşim în stradă mai devreme de 31 mai 2010

Reglementările mai dure adoptate în urma crizei financiară reprezintă unul din motivele pentru care industria bancară din umbră încă este în creștere deoarece instituțiile s-au sustras noilor reglementări cu ajutorul entităților nereglementate.

Și directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la recenta reuniune G20 asupra creșterii rapide a riscurilor legate de sistemul bancar din umbră. Chiar dacă oficialul FMI a dat asigurări că băncile centrale au instrumente prin care să reacționeze la turbulențele de pe piețele financiare, guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a afirmat că actualul nivel scăzut al dobânzilor reprezintă o amenințare pentru stabilitatea sistemului financiar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close