Petrescu: Am adoptat o OUG prin care Trezoreria va fi autorizată să fie acceptator de plată cu cardul bancar

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a anunțat miercuri că Executivul a adoptat o ordonanță care va permite plata taxelor și impozitelor cu cardul bancar la Trezorerie. Ea a precizat însă că acest lucru va fi transpus efectiv în practică după „un proces mai îndelungat, între 6 și 12 luni”.

„Am adus azi un proiect de Ordonanță de Urgență în care Trezoreria Statului va fi autorizată să fie acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate instituțiile publice. Astfel, persoanele fizice, care au un astfel de card bancar, își vor putea achita într-un punct unic toate taxele și impozitele administrate de ANAF, Primării sau orice alte instituții. Acest proiect vine practic la pachet într-un plan mai mare de creștere a conformării voluntare și încercăm aici să facem plata impozitelor cât mai ușoară pentru contribuabil”, a explicat Ioana Petrescu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Citeste si:  Ioana Petrescu: Măsurile de reducere a fiscalităţii nu pot fi adoptate fără îmbunătăţirea colectării

Potrivit ministrului Finanțelor, prin acest sistem vor fi conectate toate instituțiile publice, aproximativ 5000 de primării și direcții ANAF, iar comisioanele de contare vor fi suportate de la bugetul de stat, mai exact nu le va plăti nici contribuabilul și nici primăriile sau celelalte instituții publice.

„Am lucrat la acest proiect astfel încât comisioanele interbancare să fie foarte mici și am avut deja discuții cu reprezentanți Mastercard și Visa. În Ordonanță, am pus o limită de 0,3% din valoarea tranzacțiilor și nu vom accepta costuri suplimentare. E un comision mult mai mic decât este acum pe piață”, a adăugat ministrul.

Citeste si:  Ministrul Finanţelor: Este necesară o implicare mai accentuată a BERD în finanţarea sectorului privat românesc

Ioana Petrescu a adăugat că, prin această măsură, statul vrea să descurajeze plata în numerar în favoarea celei prin intermediul cardului bancar.

„Sperăm și la o conformare voluntară mai bună și la încasări mult mai bune la buget. (..) Sunt optimistă că impozitele și taxele pentru 2015 le vom plăti cu cardul la trezorerie. Spun 2015 pentru că, ca Trezoreria să devină acceptator de plată, este un proces mai îndelungat, între 6 și 12 luni. Dacă vom implementa rapid procedurile, vom fi prima țară din lume care vom avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele și impozitele”, a mai spus Petrescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata