Ministrul Fondurilor Europene: România este condamnată să aibă recorduri an de an

16

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi, 2 octombrie, la Alba Iulia, că România este „condamnată” să aibă recorduri an de an, pentru a putea astfel recupera decalajele față de celelalte state membre, atât din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, cât și din punct de vedere economic.

Eugen Teodorovici a afirmat, într-o conferință de presă, că, în prezent, țara noastră are un nivel de absorbție a fondurilor europene de aproximativ 39%, iar planul este ca anul viitor să fie recuperate întârzierile și să se ajungă la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care România le-a avut alocate pentru 2007-2013.

„Este un nivel extrem de ridicat acest 80%. De ce? Pentru că nimeni nu s-a așteptat ca România să ajungă la 39%, cât este astăzi. România a fost anul trecut primul stat în Europa la ce-a însemnat rambursarea de fonduri către un stat membru din partea Comisiei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere către Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro în facturi, mai mult decât s-a trimis pe întreaga perioadă de până anul trecut”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Citeste si:  Termenul pentru plata sumelor datorate beneficiarilor fondurilor UE a fost redus de la cinci la trei zile

El a adăugat că a intrat în țară o sumă de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o creștere a PIB-ului cu peste 2%, ceea ce a însemnat, la fel, un record.

„România este condamnată să aibă recorduri an de an, pentru că altfel nu putem recupera acele decalaje față de celelalte state membre, atât din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, cât și din punct de vedere economic. Toate aceste măsuri continuă și în 2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a menționat că își dorește foarte mult ca în acest an să fie finalizată partea de reformă a sistemului.

Citeste si:  Teodorovici: Mai există speţe cu beneficiari care au dat în judecată statul

„Chiar dacă mai sunt unele situații punctuale și întâlnim beneficiari, poate, nemulțumiți de ceea ce întâmpină pe proiectele de care beneficiază, sunt chestiuni punctuale pe care le vom soluționa punctual. Îmi doresc foarte mult ca acest proces de reformă să fie finalizat în 2014, astfel încât în 2015, arunci când se suprapun deja două perioade (…), să fie lucrurile mult mai simple pentru noi”, a spus ministrul Teodorovici.

El a estimat că anul viitor va fi o intrare de fonduri europene în România de peste opt miliarde de euro. Eugen Teodorovici a subliniat că 2015 este anul în care România practic poate să se relanseze, în special din punct de vedere economic, dacă va fi atins acest nivel de finanțare.

Citeste si:  Europarlamentar ales Mircea Diaconu (independent) - biografie

Ministrul Eugen Teodorovici a participat joi la inaugurarea noii stații de epurare a municipiului Alba Iulia, realizată prin fonduri europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata