Pista aeroportului Braşov-Ghimbav a fost inaugurată

Pista aeroportului Brașov-Ghimbav a fost inaugurată vineri, la eveniment fiind prezenți miniștrii Ioan Rus, al Transporturilor și Constantin Niță, al Economiei. Cei doi membri ai Cabinetului Ponta au arătat că Guvernul ar putea să se implice în finanțarea investiției, Ioan Rus neexcluzând posibilitatea ca în bugetul pe 2015 să fie cuprinsă o sumă necesară pentru continuarea lucrărilor.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, a subliniat cu acest prilej că lucrările la aeroport nu pot fi terminate fără sprijin financiar guvernamental.

„Faptul că inaugurăm această pistă nu este nici meritului domnului Victor Ponta, nici a lui Klaus Iohannis, nici a domnului Boc sau a doamnei Udrea. Este meritul Consiliului Județean și a consilierilor din toate formațiunile politice. Pe mine m-ar bucura dacă am avea un ajutor financiar, pentru că fără un sprijin financiar nu-l putem finaliza. Avem bani pentru căile de rulare, pentru balizaj, pe care le vom finaliza anul viitor. Până acum am cheltuit sub 30 de milioane de euro, dar ar mai trebui încă pe atât să finalizăm acest aeroport. Fără sprijin guvernamental, aeroportul nu poate fi terminat”, a subliniat președintele Consiliului Județean Brașov.

Citeste si:  Ministrul Duşa a înaintat în grad 28 de militari în retragere

Ministrul Transporturilor Ioan Rus a declarat că deși a discutat cu ministrul Economiei Constantin Niță, a ținut să ajungă la Brașov pentru a vedea la fața locului care este situația aeroportului.

„În situația în care Consiliul Județean nu va avea resurse să meargă înainte cu această investiție și se întârzie cu lucrările, se pune problema ca noi să promovăm, cu acordul brașovenilor, un proiect de lege, o OUG, prin care să transferăm spre Ministerul Transporturilor o parte din lucrările de aici. Dată fiind diferența de climă permanentă și condițiile meteo de pe aeroportul Otopeni, aeroportul de la Brașov se poate transforma într-unul de rezervă al Otopeniului, și atunci să finanțăm de la nivelul Guvernului alte lucrări, pentru că ar fi păcat să lași pista să se distrugă.

Aici mai este mult de lucru. Am făcut o pistă doar și foarte bine că nu am tăiat o panglică pentru că ne făceam de râs. De acum, trebuie să stăm cu picioarele în apă rece puțin, să găsim soluția optimă ca să mergem cu viteză mai mare mai departe. Atâta tot, iar decizia vă aparține” a afirmat ministrul Transporturilor.

Citeste si:  Tenis: Simona Halep, victorie de senzaţie la Turneul Campioanelor, 6-0, 6-2 cu Serena Williams

În opinia ministrului, aeroportul de la Brașov trebuie să fie unul deschis traficului internațional, având în vedere numărul de turiști străini care vin în zonă, el neexcluzând ca în bugetul pe anul viitor să fie cuprinsă și o sumă pentru lucrările care trebuie realizate aici, în continuare.

„O să facem în așa fel încăt această investiție să fie finalizată, încât să nu facem un depozit de lăzi de cartofi de-a lungul pistei, pentru că ar fi mare păcat”, a adăugat Ioan Rus.

Ministrul Economiei, Constatin Niță, este de părăre că Guvernul trebuie să se implice în finalizarea aeroportului.

„Din punctul nostru de vedere, terenul pe care se construiește aeroportul ar trebui să treacă de la Ministerul Cercetării, unde se află în prezent, la Ministerul Transporturilor, având în vedere că astfel dăm posibilitatea Guvernului să se implice în finanțarea lucrărilor.

Cred că Guvernul trebuie să se implice în acest obiectiv și voi face tot ce îmi stă în putință ca acest lucru să se întâmple în condiții perfect legale. De la început am fost de acord cu această investiție și am ajutat ori de câte ori mi s-a cerut. Sunt convins că și domnul ministru Rus va pune umărul ca să avem în Ardeal două aeroporturi la standarde internaționale, a punctat Constantin Niță.

Citeste si:  Bune maniere: În concediu la munte

La inaugurarea pistei au fost prezenți și președinții Consiliilor Județene Covasna și Harghita, parlamentari, consilieri locali și județeni. Un avion ușor de patru locuri a aterizat pe pistă și a făcut câteva ture cu cei care au dorit să testeze pista.

Pista aeroportului Brașov Ghimbav are o lungime de 2.820 de metri și o lățime de 45 de metri. Costurile acesteia s-au ridicat la suma de 16 milioane de euro, bani din bugetul Consiliului Județean.

Potrivit unui studiu, după câțiva ani de funcționare, traficul de pasageri pe aeroportul din Brașov este prevăzut să ajungă la un milion de persoane pe an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata