Timişoara, de la oraş al cercetării ştiinţifice, la unul al tradiţiilor şi folclorului, în drumul spre Capitală Culturală Europeană 2021

24

Urmând strategia pentru a deveni Capitală Culturală Europeană (CCE) 2021, Timișoara continuă seria manifestărilor prin care poate atrage cât mai mulți turiști și își schimbă imaginea de oraș al cercetărilor științifice avansate cu cel al tradițiilor și folclorului.

În capitala Banatului s-au organizat în acest an peste 30 de astfel de evenimente, cele de rezonanță rămânând tradiționalele Festivaluri al Etniilor, al Inimilor, al Condeierilor plugari, Plai, Sărbătoarea folclorului mondial, dar și primele ediții ale Festivalului Minorităților Etnice sau a celui Gastronomic.

Luna octombrie aduce, marți, ineditul Festival Național de Folclor ‘Tradiții la români’, organizat de Centrul de Cultură și Artă (CCA), care va reuni renumite voci și ansambluri din toată țara.

Citeste si:  Judeţul Timiş: Scurt istoric

‘Este prima ediție a Festivalului ‘Tradiții la români’, care va aduce pe scena Sălii Capitol, marți și miercuri, interpreți ai generației de aur a Ansamblului ‘Banatul’ și ‘Timișul’, într-o retrospectivă muzicală care le va prilejui iubitorilor de folclor întâlnirea cu Tiberiu Ceia, Elena Jurjescu Todi și Luca Novac, Carmen Popovici-Dumbravă, Dumitru Teleagă, Dumitru Stoicănescu, iar invitați îi vom avea pe artiștii ansamblurilor profesioniste ‘Mureșul’, ‘Maria Tănase’, ai Ansamblului Profesionist ‘Cindrelul Junii Sibiului’, artiști de azi din Banat și soliștii Mihaela Petrovici, Ramona Viță, Adrian Stanca, Stana Stepanescu, Bogdan Toma și Ciprian Pop’, a declarat Liliana Laichici, manager general al Centrului de Cultură și Artă Timiș.

De miercuri, 8 octombrie, Târgul Național al Meșteșugarilor va transforma ‘strada evreiască’ de promenadă din centrul Timișoarei într-o ‘vitrină’ bogată în tradiții, care pornesc de la torsul lânii și transformarea ei în țesături călduroase, potrivite pentru iernile geroase, sau mobilier meșteșugit lucrat, până la înșiruirea modernă a pietrelor semiprețioase de turcoaze, chihlimbar sau corali în coliere, cingători sau brățări care împodobesc vestimentația pretențioaselor doamne.

În perioada 16-19 octombrie, municipalitatea le aduce timișorenilor prima ediție a Festivalului Berii, după modelul Oktoberfest-ului german, evenimentul fiind organizat la propunerea Clubului Economic German (CEG) din Timișoara.

Citeste si:  Premierul Boc spune că i-a dat "cartonaşul galben" ministrului Vlădescu pentru declaraţiile privind impozitarea progresivă

‘Clubul Economic German ne-a făcut propunerea și am îmbrățișat-o imediat. Zilele Oktoberfest se vor desfășura în zona Ștrandului Tineretului. Va fi cel mai mare cort din țară, de 3.000 mp. Contribuția financiară este asigurată de CEG Timișoara’, afirmă viceprimarul Dan Diaconu.

Pe lângă berea germană, vor fi prezente parade populare și concursuri cu premii, se va asculta muzică nemțească și se vor degusta specilități culinare bavareze.

Luna lui Brumărel va trece blând spre surata mai rece, a lui Brumar, în mireasma podgoriilor Recașului, care vor aduce la Festivalul Vinului (24-26 octombrie) licoarea lui Bachus, care se va împleti în bună armonie cu mirosul grătarelor, a gulașului piperat sau al cârnaților prăjiți ori al castanelor fierbinți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata