O invenţie pe zi: Umeraşul

18

Umerașul este obiectul pe care așezăm hainele în dulapuri și în debarale astfel încât ele să nu se șifoneze. Majoritatea umerașelor au și o bară inferioară pe care pot fi așezați pantalonii sau fustele.

Invenția umerașului este atribuită mai multor persoane.

Modelul de umeraș cel mai folosit astăzi, cel în forma umerilor, fabricat din sârmă, a fost inspirat de cârligul pentru palton și a fost inventat de O. A. North din New Britain, Connecticut, în anul 1869.

Și Albert J. Parkhouse din Jackson, Michigan, un angajat al companiei ”Timberlake Wire and Novelty Company”, a fost recunoscut pentru invenția umerașului, la fel și Chirstopher Cann, în 1876 (acesta fiind pe atunci student la Universitatea din Boston).

Citeste si:  Zborurile către şi dinspre Grecia, anulate

În anul 1906, Meyer May, un negustor de haine bărbătești din Grand Rapids, Michigan, a devenit primul vânzător care și-a expus hainele pe umerașele sale inspirate de forma iadeșului (osul în formă de furcă, de la pieptul păsărilor, format din oasele claviculelor sudate în partea inferioară). Unele dintre aceste umerașe originale pot fi văzute la ‘Casa Meyer May’ din Grand Rapids.

Schuyler C. Hulett și-a patentat, în 1932, un design îmbunătățit al umerașului. Acest model folosea tuburi de carton pe partea superioară a umerașului de sârmă pentru a preveni șifonarea hainelor. În anul 1935, Elmer D. Rogers a adăugat, în același scop, un tub și pe bara inferioară, acest model fiind folosit și în prezent.

Citeste si:  Trei elevi britanici au inventat prezervativul care detectează infecţii cu transmitere sexuală

Umerașele pot fi fabricate din lemn, sârmă sau plastic, mai rar din substanțe cauciucate sau din alte materiale. Unele umerașe sunt căptușite cu materiale fine precum satin-ul, acestea fiind folosite pentru a așeza pe ele haine mai pretențioase, care trebuie protejate mai bine. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata