Adrian Pintea, actorul care transmitea emoţie prin privire

A fost remarcat de regizori celebri și distribuit în numeroase filme. De la rolul băiatului cu pasărea din filmul de debut „Mania” (1977), la George din „Între oglinzi paralele” realizat de Mircea Veroiu, de la interpretarea din „Falansterul” realizat de Savel Schiopu la Zeno din „Lumini și umbre”, de la reparatorul de piane din „Adela” la Iancu de Hunedoara din „Vlad” (2003)

A jucat, cu aceeași dăruire, pentru marele ecran, din filmografia sa amintind ”Pădureanca”, ”Moartea unui artist”, ”Un bulgăre de humă”, ”Nostradamus”, ”Domnișoara Cristina”, dar a rămas în memoria publicului cinefil în special prin rolul lui Iancu Jianu din filmele ”Iancu Jianu haiducul” și ”Iancu Jianu zapciul”.

Citeste si:  Nagasaki comemorează tragedia nucleară de acum 67 de ani

În 2006, a apărut în telenovela ”Daria, iubirea mea” și tot în același an, regizorul Fancis Ford Coppola i-a încredințat rolul Pandit în ”Youth without Youth”/”Tinerețe fără tinerețe”.

Tăcerile, sensibilitatea și realismul interpretărilor sale în roluri de teatru sau de film îl făceau adulat de public, pentru că ochii și puterea privirii lui au avut darul de a transmite mai multă emoție decât orice cuvânt rostit.

A fost un extraordinar recitator al versurilor poeților români sau străini, dar rămâne unul dintre cei mai buni recitatori ai poeziilor eminesciene.

Citeste si:  Experienţe din pragul morţii: Ce se întâmplă cu creierul şi cu inima chiar înainte de moarte

A participat în numeroase show-uri muzicale, alături de alți artiști, îmbogățind muzica lor cu poezia spusă de el. Două dintre momentele memorabile sunt cele alături de trupa Iris și de Mălina Olinescu.

Nu a avut copii, dar își adora nepoatele Catherine, Louisa și Annabel.

Ca scriitor, Adrian Pintea a fost răsplătit cu Premiul Luceafărul, pentru volumul ”Pământul americanului” (1998). La 24 februarie 2003, Adrian Pintea și-a lansat primul volum de poezie intitulat ”Umbrit”. Tot în 2003, actorul a editat în volum și un eseu intitulat ”Hamlet sau actorul lucid” (teza sa de doctorat).

Citeste si:  La ce foloseşte o Crimee rusă?

A fost distins cu Premiul criticii ”Cel mai bun actor” pentru rolul Hamlet, din piesa omonimă regizată de Tompa Gabor; a primit Premiul de excelență VIP 2005 și Premiul VIP 2006, pentru regia spectacolului ”Jesus Christ Superstar” de Andrew Lloyd. A fost distins de președinția României cu Meritul Cultural în grad de Comandor (2004).

A murit la 8 iunie 2007, la numai 52 de ani, în urma unei boli mai vechi, care s-a agravat. Actorul era cavaler al Ordinului Templierilor și a fost însoțit pe ultimul drum de familie, colegi și de calul său, Duran. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close