Numărul alertelor de securitate cibernetică în România a crescut cu 300% în primul semestru

12

Numărul de alerte de securitate cibernetică primite de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-Ro) a fost de 54,8 milioane, în creștere cu 300% față de perioada similară a anului 2013 și mai mare decât numărul de alerte pe întreg anul trecut, a declarat joi șeful Direcției Tehnice a CERT-Ro, DanTofan.

Numărul de IP-uri unice din România implicate în diverse tipuri de incidente de securitate cibernetică a fost de 2,07 milioane în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 26% față de primele șase luni din 2013, a precizat Tofan, la conferința „CyberRisks în Financial Services”.

Citeste si:  Romsilva scoate pentru vânzare 33.383 brazi pentru Crăciun; preţurile rămân neschimbate, între 10 şi 30 de lei

În 2013, CERT-Ro a primit în total peste 43 de milioane de alerte, fiind implicate peste 2,2 milioane IP-uri unice din România.

În majoritatea cazurilor de atacuri informatice, atacatori din străinătate exploatează vulnerabilități tehnice ale sistemelor informatice, le infectează cu aplicații de tip malware și le transformă astfel în computere de tip botnet.

Termenul botnet se referă la o rețea de calculatoare infectate cu software de tip bot, software ce permite unor persoane rău intenționate să preia controlul acestora fără cunoștință proprietarilor de drept. Prin intermediul botnet-urilor se desfășoară activități ilegale cum sunt atacurile informatice sau trimiterea de mesaje spam.

Citeste si:  99% dintre ameninţările informatice care vizează terminalele mobile ţintesc sistemul de operare Android

Potrivit reprezentantului CERT-ro, amenințările care vizează România s-au diversificat, iar multe dintre sistemele atacate sunt vechi, nu se pot implementa măsuri de securitate sau nu au licență necesară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata