Francezul Jean Tirole a câştigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2014 a fost atribuit profesorului francez Jean Tirole, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel, transmit AFP și Reuters.

Jean Tirole, profesor la Universitate din Toulouse, este al treilea francez recompensat cu Premiul Nobel pentru Economie după Gérard Debreu în 1983 și Maurice Allais în 1988. În ultimii zece ani, 17 laureați din 20 au fost americani.
‘Jean Tirole a clarificat modul în care înțelegem și reglementăm industriile dominate de câteva mari firme’, a precizat Comitetul Nobel. Analiza sa cu privire la firmele cu o putere mare de piață oferă un răspuns la o serie de întrebări importante de genul cum ar trebui să acționeze guvernele în relațiile lor cu fuziunile și cartelurile și de asemenea cum ar trebui reglementare monopolurile, a adăugat Comitetul Nobel.

Tirole va fi recompensat cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari sau 870.000 de euro) la data de 10 decembrie la Stockholm.

Premiul Nobel pentru economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei și a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanțat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanțate de Fundația Nobel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.