Iaşi: Aproape 50.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva

19

Aproape 50.000 de pelerini s-au închinat în ultimele 24 de ore la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă de vineri dimineața într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Alte câteva mii de persoane venite din toată țara sau din străinătate pentru a se închina la racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva formează un rând de aproximativ un kilometru.

Maiorul Marius Țăranu, ofițerul de presă al Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău, a declarat sâmbătă,  că 40 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale începând de de vineri de la ora 04,00, când racla a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă pe baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și până în prezent.

Citeste si:  Dietoterapia cu apă

Multor pelerini li s-a făcut rău și au acuzat stări de lipotimii, de oboseală, pusee de tensiune. Șase dintre aceștia au fost transportați la spital. În cursul nopții de vineri spre sâmbătă o femeie în vârstă de 61 de ani, venită din localitatea ieșeană Brăiești, a murit în timp ce aștepta la rând, după ce a suferit un atac cardiorespirator.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. La moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și la cele ale sfinților aduși în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocși, cât și romano-catolici din țară și străinătate.

Citeste si:  Românca Delia Velculescu este noua şefă a misiunii FMI în Grecia

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata