DNA: Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu au făcut presiuni asupra conducerii Romsilva privind retrocedări de păduri

„Numele lui Ghelasă apare și în contextul în care parlamentarul trimite pe una dintre apropiatele sale să discute cu o persoană în „problema cu Ghelasă”. Trebuie subliniat în acest context că, potrivit datelor deținute, în cursul lunii septembrie, directorul general al Romsilva 1-a chemat pe tema suprafețelor de teren împădurit vizate de Paltin Gheorghe Sturdza.

La sfârșitul lunii octombrie 2013, Hrebenciuc și-a intensificat demersurile în problema suprafețelor de pădure vizate pentru restituire de către Paltin Gheorghe Sturdza, sens în care 1-a contactat telefonic chiar pe directorul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, căruia i-a reproșat „blocajele” instituționale apărute. Din probe a rezultat că atât Ioan Adam, cât și Dan Costin Bengescu i-au solicitat în mod direct lui Hrebenciuc să intervină pe lângă directorul general Romsilva, care, la rândul său, trebuia să dispună juriștilor din Romsilva și ai Direcției Silvice Bacău să aibă o atitudine necombatantă”, se mai susține în document.

Anchetatorii au constatat că, în decembrie 2013, după ce a aflat că jurista din Romsilva a depus cererea de strămutare la Înalta Curte de Casație și Justiție, obținând totodată și suspendarea judecății dosarului, și după ce „a fost admonestat de Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sârbu”, Adam Crăciunescu a dispus ca jurista să nu mai reprezinte Romsilva în cauzele ce privesc Domeniul Ghica-Comănești și să nu mai facă deplasări în afara Bucureștiului, ceea ce a afectat în mod direct drepturile patrimoniale și interesele legitime ale acesteia.

În dosar este menționat și faptul că, în 1 decembrie 2013, ora 18,16, deputatul Ioan Adam, nemulțumit de demersurile efectuate de funcționari ai Romsilva, care contestă în instanță, îi trimite lui Dan Bengescu un SMS cu următorul conținut: „Vă rog nu vă mai lăsați călcați în picioare de com. jud. Bacău și Ghelase care au cerut strămutarea în 27 nov. Asta întrece orice închipuire iar prietenul tău (Hrebenciuc Viorel — n.a.) a fost în mod grosolan păcălit. Sunt curios ce reacție va avea când îi vei spune ptr că în acest sens și-a dat cuvântul, far iată bomba”.

„Din conținutul acestui SMS rezultă că Ioan Adam îi cere lui Bengescu să ia atitudine față de demersurile Romsilva și să îi transmită lui Hrebenciuc că persoanele — funcționari publici, cu care a discutat despre necesitatea urgentării punerii în posesie pentru cele 43.000 ha — l-au păcălit, în sensul că ei fac demersuri în continuare în instanță pentru a bloca executarea în loc să aibă atitudine non-combat cum au promis deputatului care și-a „dat cuvântul”, în sensul că va rezolva problema și îi va determina pe cei de la Romsilva să nu mai apere pădurile statului „, se mai arată în probele de la dosar.

La aceeași dată, deputatul Viorel Hrebenciuc, fiind anunțat de Dan Bengescu în legătură cu cele comunicate prin SMS de Ioan Adam, contactează un funcționar din Consiliul Județean Bacău — comisia județeană de aplicare a legilor proprietății, căruia îi solicită relații cu privire la demersurile efectuate de această instituție în procesele civile referitoare la solicitările lui Paltin — Sturdza, funcționar care se scuză arătând că cererea a fost inițiată de Romsilva.

Procurorii au mai constatat că Viorel Hrebenciuc i-a transmis lui Ioan Adam că „suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câștiga 100%!”, precum și că „sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toți. O să vezi.”.

„În ciuda poziției sale de deputat, din probele dosarului rezultă nu doar că Adam Ioan a fost inițiatorul grupului format din Sturdza Gheorghe Paltin, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, dar este și coordonatorul acestui grup, persoana care se ocupă cu strategiile. Cu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc și Bengescu, din 13 august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l „călca pe cap” pe Adam Crăciunescu, din această sintagmă folosită înțelegând că se intenționa luarea de măsuri drastice față de directorul Romsilva dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc și va mai face apărări în instanță, deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuțiilor de serviciu, manifestându-și intenția de a-i oferi acestuia drept „donație” o suprafață din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o”, mai relevă ancheta DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.