România – lider de proiect în construirea unui instrument pentru detectarea particulelor minuscule suspendate în aer

România este lider într-un proiect ambițios de construire a unui instrument pentru detectarea și monitorizarea particulelor minuscule suspendate în aer, numit lidar, informează un comunicat al Agenției Spațiale Române transmis miercuri .

Noul lidar — primul de acest gen din Europa — are ca rol acela de a contribui la misiunea sateliților Agenției Spațiale Europene (ESA) care se concentrează asupra atmosferei. Lidarul, a cărui denumire provine de la „lumină” și „radar”, este un instrument a cărui tehnologie se bazează pe iluminarea cu ajutorul laserului și analizarea luminii reflectate.

România a devenit oficial al 19-lea stat membru ESA în decembrie 2011.

Potrivit unui contract semnat marți la sediul ESA din Paris, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică va conduce noul proiect Multiply, al cărui scop este dezvoltarea primului lidar aeropurtat de înaltă rezoluție spectrală, care acționează în mai multe lungimi de undă.

Contractul, în valoare de aproape 3 milioane de euro, a fost semnat de Roxana Rădvan, director general adjunct al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

Citeste si:  Salina Turda - paradisul de sub pământ

„Sunt încântat să văd că România, un nou stat membru, conduce realizarea acestui nou proiect ambițios”, a declarat Volker Liebig, directorul departamentului ESA de observare a Pământului.

„Proiectul se bazează pe și extinde cunoștințele existente în România și va permite țării și partenerilor săi internaționali de proiect să joace un rol important și vizibil în pregătirea viitoarelor misiuni satelitare atmosferice și în validarea a numeroase misiuni ESA de observare a Pământului aflate pe orbită”, a adăugat el.

Instrumentul, pentru construcția căruia va fi nevoie de peste doi ani, este proiectat pentru a sonda atmosfera de pe o aeronavă, pentru a detecta și cartografia aerosoli.

Aerosolii sunt particule foarte mici aflate în suspensie în atmosferă. Din moment ce acestea împrăștie și absorb lumina soarelui, prezența lor este observată atunci când sunt suficient de mari, deoarece provoacă ceață și răsărituri și apusuri de soare roșiatice.

Citeste si:  Mărci româneşti de tradiţie: ASTRA Vagoane Călători din Arad

O mai bună înțelegere a efectului aerosolilor asupra climei și vremii este obiectivul unor viitoare misiuni satelitare ESA, cum ar fi EarthCARE, Sentinel-4 și Sentinel-5.

Este de așteptat ca noul instrument aeropurtat să joace un rol important în pregătirea acestor misiuni și în validarea măsurătorilor din spațiu.

Construirea acestui nou senzor nu numai că ajută la asigurarea acurateții noilor sateliți care studiază atmosfera, dar marchează, de asemenea, un reper important în colaborarea dintre ESA și România în domeniul observării Pământului, se notează în comunicatul citat.

Lidarul emite lumină sub forma unor fascicule laser pulsate pentru a măsura intervale. De exemplu, pachetul de instrumente EarthCARE include un lidar care furnizează profilul aerosolilor și norilor subțiri. Acesta funcționează prin emiterea de scurte impulsuri puternice de lumină ultravioletă jos în atmosferă și apoi colectează lumina care este împrăștiată înapoi la senzor de la moleculele de aer și particule de nor.

Citeste si:  Rata inflaţiei va fi, la finele anului 2010, de 8%

Aerosolii din atmosferă provin în principal din erupții vulcanice, praf din deșert și incendii, precum și de la activitățile umane, cum ar fi arderea cărbunelui și a petrolului.

Noul lidar va fi o resursă esențială pentru Biroul ESA numit Campaigns, care efectuează experimente de teren extinse pentru a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii spațiale și a se asigura că sateliții de observare a Pământului furnizează date exacte.

Malcolm Davidson, șef al Campaigns, a declarat: „Dezvoltarea unui lidar spectral de rezoluție înaltă care funcționează în aer acoperă o zonă lipsă importantă a capacităților senzorilor de aer din Europa”.

„Instrumentul Multiply va fi extrem de valoros pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră cu privire la repartizarea și originea aerosolilor din atmosferă și pentru a pregăti și a face cel mai bine uz de sateliții atmosferici de observare a Pământului”, a adăugat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata