România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE în luna septembrie

13

România a fost, în luna septembrie 2014, țara cu cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană (1,8%), în condițiile în care în UE rata anuală a inflației în luna septembrie a fost de 0,4% iar în zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Comparativ cu luna august 2014, inflația a crescut în nouă state membre (inclusiv în România de la 1,3% până la 1,8%), a rămas stabilă în două state și a scăzut în 17 state membre. Țările cu cea mai scăzută rată anuală a inflației au fost Bulgaria (minus 1,4%), Grecia (minus 1,1%) și Portugalia (minus 0,5%).

Citeste si:  Isărescu: Cred că trecerea la euro va necesita implicarea cercetării economice

Cel mai mare impact de creștere asupra inflației în zona euro a venit de pe urma prețurilor la restaurante și cafenele (care s-au majorat cu 0,09 puncte procentuale) și chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale). În schimb, prețul combustibililor a scăzut cu 0,21 puncte procentuale iar prețurile serviciilor de telecomunicații au scăzut cu 0,12 puncte procentuale.

Inflația anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce ar putea să-i determine pe gardienii monedei euro să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.

Citeste si:  România şi Malta, pe primul loc în UE la creşterea preţurilor, în mai

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), prețurile de consum au crescut, în septembrie față de august, cu 0,12%, iar față de septembrie 2013 inflația a fost de 1,54%. Potrivit INS, creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2013 — septembrie 2014) față de precedentele 12 luni (octombrie 2012 — septembrie 2013), determinată pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC), este 1,2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 1,3%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata