EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Perestroika LUKoil trece şi prin România (II)

  • O reţetă de succes creată în creuzetele Kremlinului

 

Conform declaraţiilor prim-vicepresedintelui Lukoil, Vladimir Nekrasov, prejudiciul de 230 de milioane de euro pe care compania Lukoil l-ar fi adus bugetului de stat al României prin evaziune fiscală şi spălare de bani ar fi rezultat prin acţiuni de export care de fapt nu au fost efectuate, adică nu au fost plătite accizele şi TVA-ul.

“Noi nu am efectuat singuri aceste operaţiuni, ci am vândut către companii care livrau produsele în Republica Moldova. Vorbim fie de o eroare a vămilor fie de neseriozitatea partenerilor” recunoştea cu seninătate Nekrasov responsabil, printre altele, de activitatea de rafinare şi marketing. Referitor la pierderile acumulate de rafinăria Petrotel, Nekrasov a precizat că tot sectorul european de rafinare a ţiţeiului se află într-o situaţie precară: „Diferenţa dintre preţul petrolului şi cel al produselor finite de-abia ajunge să acopere costurile. În Europa în ultimii cinci ani s-au închis rafinării cu capacitatea de 90 milioane de tone pe an, iar până în 2018 ne aşteptăm să se închidă alte capacităţi de rafinare de încă 18 milioane de tone pe an”.

Declaraţiile acestuia sunt confirmate indirect de presă de la Chişinău care a doua zi după declanşarea scandalului de la Bucureşti anunţau că Lukoil-Moldova” este suspectată de calcularea abuzivă a preţurilor la produsele petroliere. În urma unui control efectuat la faţa locului, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a obligat compania rusă să înlăture, în două săptămâni, toate „abaterile”.

Mai exact, Lukoil Moldova (alături de un alt mare distribuitor local de combustibil, compania Dominic) era sancţionată pentru că nu a respectat prevederile Metodologiei de calcul şi stabilirii preţurilor la produsele petroliere. Deşi Lukoil a calificat informaţiile ca fiind “eronate şi inducând în eroare societatea civilă”, nu poate fi neglijat faptul că în perioada 2000-mai 2013, actualul ministru al finanţelor din Republica Moldova, Anatol Arapu, a fost director financiar şi director general adjunct pe probleme economice şi financiare al Lukoil România.

Şi pentru a înţelege acest păienjeniş politico-economic trebuie să revenim la preşedintele Lukoil, Alekperov. Conform informaţiilor publicate de „Profil” în 17.07 2000 şi de „Novaya Gazeta” pe 20.12.1999, după ce în 1993, Boris Elţân a semnat decretul cu privire la privatizarea industriei de petrol, Alekperov a promovat ideea că nu trebuie să existe mai mult de trei sau patru companii petroliere în întreaga Rusie.

Preşedintele de atunci al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, l-a susţinut în speranţa că Alekperov va apăra interesele ţării sale la Moscova. Falsă speranţă deoarece Alekperov s-a dovedit loial intereselor Moscovei. Cu toate acestea, la sfârşitul anilor ’90 Alekperov intră în conflict cu autorităţile de la Kremlin. Pe de o parte, Putin nu a dorea să tolereze monopolurile prea mari şi independente. Pe de altă parte, LUKoil a devenit principalul competitor la companiei “familiei”, „Sibneft”.

Ca urmare, LUKoil a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în valoare de sute de milioane $. Mai mult, în 2000, Poliţia Fiscală Federală Rusă a anunţat începerea urmăririi penale împotriva Alekperov şi a contabilul-şef al „LUKoil”, Lyubov Hoba, cu privire la tăinuirea unor sume mari din impozite. În aceeaşi zi, Alekperov se întâlneşte cu preşedintele Putin la Kremlin iar urmărirea penală nu a mai fost de actualitate.

Mai mult, Curtea de Arbitraj a respins cele mai multe dintre acuzaţiile Serviciului Fiscal Federal de Poliţie împotriva „LUKoil”. Comentariile par de prisos şi vă lăsam dumneavoastră plăcerea de a le face…

Dănuţ Dudu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata