Walter Isaacson: Marii inovatori nu sunt lupi solitari

Marii inovatori nu sunt lupi solitari, ci oameni care lucrează în echipă, notează Walter Isaacson, biograful lui Steve Jobs, în noua sa carte „The Innovators” ce prezintă figurile masculine și feminine din spatele revoluției digitale, informează miercuri EFE.

Marii inovatori contemporani, precum Jobs, creatorii Google, extrovertitul Larry Page sau timidul Sergey Brin, ocupă o mare parte din această carte ce compară dezvoltarea Internetului — o colaborare între guverne, academicieni și ‘hackeri’ — cu construcția unei catedrale, în care nu există un singur arhitect, ci o echipă de specialiști.

Citeste si:  Lactatele - între mit şi realitate

„Computerul și internetul care figurează printre cele mai importante invenții ale epocii nu s-au născut într-o debara sau într-un garaj de mâna unui inventator solitar… Majoritatea inovațiilor din era digitală sunt rod al colaborării”, explică Isaacson în cartea sa. Scriitorul îl dă ca exemplu pe Jobs, care este de obicei amintit pentru calitățile sale de vizionar cu caracter dificil, dar nu și pentru a fi creat „cea mai loială echipă” de la Silicon Valley.

Într-un discurs pronunțat la Muzeul de Istorie al Computerului din Mountain View (California), biograful lui Jobs asigură că succesul fondatorului companiei Apple s-a datorat mai ales muncii în echipă. Inovațiile au nevoie de „echipe, colaboratori și structuri slab ierarhice, ce caracterizează giganții tehnologiei din Silicon Valley”, a explicat el.

Citeste si:  Apple, GroupM dar și alte companii solicită o protecție dură pentru datele din procesul Google

Cartea lui relatează povestea Adei Lovelace, matematiciană și scriitoare britanică, fiica poetului Lord Byron care a fost de multe ori considerată primul programator de computere. În opinia sa, Lovelace întruchipează combinația perfectă de creativitate, umanitate și cunoaștere științifică a căror intersectare generează marile inovații ale viitorului.

„O mare parte a inovațiilor înseamnă să servești vin vechi — cărți, ziare, articole de opinie, cântece, programe de televiziune, filme — în sticle noi digitale”, notează scriitorul în cartea sa. Isaacson consideră că noile servicii — platformele și rețelele sociale — sunt porți pentru imaginația individuală și creativitatea muncii în echipă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata