ANM: Vreme în limite climatologice normale, în următoarele trei luni; excedent de precipitaţii în decembrie şi ianuarie

33

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitații, mai ales în decembrie și ianuarie în regiunile centrale, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul noiembrie 2014 – ianuarie 2015, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Potrivit estimărilor de specialitate, în luna noiembrie, valorile termice se vor situa peste medii în sud-est și local în sud și vest, iar în restul zonelor acestea pot fi apropiate de limitele normale. Temperaturile medii lunare se vor încadra între zero și 5 grade Celsius, în Transilvania și Moldova, și între 5 și 8 grade Celsius, în Dobrogea.

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, acestea vor prezenta o tendință de excedent în regiunile centrale și local în cele vestice și nordice, iar în restul teritoriului vor avea valori apropiate de mediile climatologice. Normele de precipitații vor fi cuprinse între 22 litri/mp, în Dobrogea, și 81 litri/mp, în Oltenia.

Citeste si:  Cod Galben de ploi abundente în vestul şi nord-vestul ţării, până sâmbătă dimineaţă

În ultima lună a anului 2014, estimările meteo arată că valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată țara, local în sud-estul și sudul țării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obișnuit. Astfel, în timp ce în Moldova și în Transilvania temperatura medie a lunii este estimată între—5 și zero grade Celsius, în zona Dobrogei și a Banatului, valorile pot atinge chiar și 2-3 grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații se vor situa, în decembrie, în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul țării fiind posibile valori peste medii, iar în sud și vest sub norme. În Maramureș, Banat, Oltenia și Crișana sunt prognozate precipitații ce pot ajunge până la 92 de litri/mp, în timp ce în Dobrogea și Moldova normele medii se vor încadra între 20 și 40 de litri/mp.

Citeste si:  Apple își extinde programul independent de reparații la calculatoarele Mac

Conform ANM, în luna ianuarie 2015, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării, posibil local mai ridicate decât normalul în vest, sud și sud-est. Temperaturile medii lunare pot coborî până la—7 grade Celsius în Transilvania, dar pot ajunge și la zero grade Celsius, în zona Munteniei.

Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în estul și sudul țării, dar vor avea o tendință de excedent în celelalte regiuni.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații este estimată, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citeste si:  Informare meteo de vânt puternic şi precipitaţii mixte în întreaga ţară, până vineri seară

Începând cu data de 1 August 2014 perioada climatică de referință este 1981-2010, conform recomandărilor Organizației Meteorologice Mondiale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata