Florin Dănescu (ARB): Băncile au învăţat o lecţie dură în criză

Sectorul bancar a învățat o lecție dură din criza economică, iar băncile se află în situația de a evita neperformanța, dar în același timp li se cere să crediteze, a declarat, marți, Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor.

‘Am învățat o lecție dură în timp de criză. Ceea ce este dureros în acest moment este că de la bănci se așteaptă două lucruri: să nu mai aibă neperformanță și în același timp să dea credite, în condițiile în care acum sunt în insolvență una din șapte firme, iar în anii trecuți vorbeam de una din 30. În prezent doar 2% dintre companii reușesc să iasă din insolvență’, a spus Dănescu, într-o conferință referitoare la inovațiile anului 2014 în banking.

Citeste si:  Deficitul net de numerar s-a ridicat la 9 miliarde lei pe total economie

Președintele executiv al ARB a arătat că în prezent nivelul insolvenței a ajuns la 25 de miliarde de euro.

‘E mult, e puțin? Cred că este foarte mult. Se pune întrebarea dacă băncile fac bine că își asumă riscuri mari sau fac rău creditând, într-o economie care are nevoie de credite mai mult ca oricând’, a subliniat Dănescu.

Acesta a reamintit că în România activele bancare reprezintă 60% din PIB, față de 360% active bancare la nivel european.

Banca Central Europeană a informat, în 26 octombrie, că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres. Eșecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituții care nu au trecut testele, precum și în rândul băncilor grecești și cipriote, cu câte trei instituții din fiecare țară. Urmează câte două bănci din Belgia și Slovenia, urmate de câte o bancă din Franța, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda și Portugalia.

Citeste si:  Consiliul Concurenţei: Gradul de concurenţă în sistemul bancar este ridicat, însă clienţii îndatoraţi sunt captivi

Pe lista băncilor din zona euro care au operațiuni în România și au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues — BCP și Bank Of Cyprus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata