Italo De Michelis: Şi peste zece ani tot aici mă văd; sigur România va creşte

19

Italo De Michelis, administratorul singurului restaurant italian din Miercurea Ciuc, este îndrăgostit de țara noastră și în cei zece ani de când s-a mutat aici i-a învățat pe români și maghiari să iubească bucătăria italiană, iar pe prietenii săi să vadă România cu alți ochi.

Aventura în România a lui Italo de Michelis a început în 1999, atunci când a venit la vânătoare în țara noastră și, în timpul acestei vacanțe, a vizitat un prieten din Miercurea Ciuc. Povestește că i-a plăcut mult zona — împrejurimile, pădurea — și pentru că prețurile apartamentelor erau foarte mici i-a încolțit în minte ideea să revină și să își ia o casă aici. În vara următoare s-a reîntors la Miercurea Ciuc și și-a cumpărat un apartament în centrul orașului, ”nu doar pentru că era o afacere bună”, ci pentru a avea unde să stea atunci când venea în vacanță. Drept urmare, Italo a început să revină în fiecare vară la Miercurea Ciuc și să se familiarizeze tot mai mult cu țara noastră.

Citeste si:  Sistemul informațional pentru fondurile europene din exercițiul bugetar 2014-2020 va fi funcțional pe 15 ianuarie 2016

În 2002 a vândut apartamentul, ”pentru că prețul se dublase”, și în aceeași perioadă i s-a propus să preia administrarea unui restaurant.

S-a stabilit în România în urmă cu zece ani și de atunci a reușit să facă din restaurantul italian un loc iubit, în care mulți locuitori ai orașului se simt ca acasă. În administrarea restaurantului, Italo folosește sistemul italian, unde administratorul este prezent tot timpul alături de clienți, află ce le place și îi face să se simtă ca parte a unei mari  familii.

”În Italia, majoritatea restaurantelor sunt conduse de familii, iar patronul ori administratorul este mereu prezent la restaurant, vorbește cu clienții, aude ce le place, ce nu le place, le oferă ceva atunci când vin la masă și clientul se simte apreciat și se întoarce. Având în vedere că și bucătăria a fost apreciată, oamenii s-au întors. Mulți dintre clienții noștri ne-au spus că le place faptul că noi ne implicăm direct, vorbim cu clienții, le oferim ceva din partea casei”, explică Italo De Michelis.

Citeste si:  Sardine alla Beccafico, un preparat ce poartă savoarea gastronomiei siciliene

Cea mai mare provocare a fost să-i învețe pe români și maghiari, deopotrivă, să aprecieze bucătăria italiană și să caute în altă parte ciorba de burtă și sarmalele.

”I-am învățat pe locuitorii din Miercurea Ciuc să mănânce mâncare italiană, pește de mare, fructe de mare, hribi sau trufe. Eu am fost primul din oraș care a folosit în meniuri trufe. Am păstrat câteva feluri locale, cum ar fi unele ciorbe, pe care le folosește toată lumea, iar restul e totul italian. Sunt respectate rețetele italiene, cu mici schimbări, la cererea clienților”, spune Italo.

Citeste si:  Vrancea: Pagube de aproape 50 de milioane de lei înregistrate în 2019, în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase

De fapt, recunoaște că la început a făcut ”un compromis de succes”, oferindu-le clienților anumite feluri de mâncare italiană, cu propunerea de a nu le plăti, dacă nu sunt pe gustul lor.

”A durat puțin, veneau clienții și cereau mici, ciorbă de burtă, sarmale, chestii de astea și a durat să se obișnuiască pentru că nici nu voiau să încerce să mănânce altceva. Încet, încet s-au lăsat atrași. În primul an cu o grămadă de clienți am făcut asta: le-am propus ceva din meniu și le spuneam că dacă nu le place, nu vor plăti. Le-a plăcut, au plecat, s-au întors, a fost un compromis de succes”, dezvăluie acesta.

Italo De Michelis iubește România și pentru că se aseamănă cu Italia anilor ’60, dar spune că țara noastră se dezvoltă foarte rapid, iar ”în 10 ani s-a schimbat în bine, incredibil”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata