Iulia Hasdeu – un copil precoce, o tânără genială

Unicul copil al scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu, Iulia Hasdeu, s-a născut la 2/14 noiembrie 1869, la București. De o inteligență sclipitoare, copil precoce, la doi ani și jumătate învață alfabetul, memorează poezii, la trei ani știe să citească, la opt ani vorbește în limbile franceză, germană și engleză și, tot atunci, trece examenele pentru clasele primare. Încă de acum începe să compună povești pentru copii și versuri pe teme istorice.

După ce în 1880, la 11 ani și jumătate, termină cursul secundar al Liceului „Sf. Sava” din București, în 1881 pleacă, însoțită de mama sa, la Paris, unde urmează cursurile Colegiului ”Sevigne”. Înainte de plecarea la Paris, a urmat și cursuri la Conservatorul din București — armonie și canto. Își continuă studiile la Sorbona, iar la numai 17 ani, în iulie 1886, își ia bacalaureatul în Litere. Se înscrie apoi la Facultatea de Litere — secția de Filosofie, frecventând în același timp și cursuri la Ecole des Hautes Etudes din Paris. Studiază limbile clasice, literatura antică, literatura franceză și engleză, istoria, filosofia.

Citeste si:  Zurich, capitala mondială a ciocolatei

Spre sfârșitul anului 1886 apar primele semne ale tuberculozei pulmonare, boală care se agravează în timp. În 1887 nu-și mai susține licența, fiind nevoită să-și întrerupă studiile. După îngrijiri medicale în Franța și Elveția, în vara anului 1888 este adusă în țară de părinți. Boala o va răpune înainte de a împlini 19 ani, la 17/29 septembrie 1888, la București. Dacă boala nu ar fi răpus-o Iulia Hasdeu ar fi devenit, la 20 de ani, prima femeie doctor în litere a Facultății din Paris.

În amintirea ei, B.P. Hasdeu, marcat profund de moartea fiicei sale, va construi, la Câmpina, între 1893 și 1896, un castel în miniatură — „Castelul Iulia Hasdeu” (azi Muzeul memorial „B.P. Hasdeu”), clădire în care scriitorul a trăit și a lucrat în ultimii ani ai vieții.

Citeste si:  Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Iulia Hasdeu își doarme somnul de veci în cimitirul Bellu din București, într-un adevărat monument funerar care, alături de castelul de la Câmpina, sunt unicele temple spiritiste din lume.

În 1896, B.P. Hasdeu a dăruit Academiei Române suma de 50.000 de lei pentru instituirea unui Premiu ”Iulia Hasdeu”. Considerată una dintre marile promisiuni ale literaturii și culturii românești, Iulia Hasdeu a publicat în timpul vieții doar patru poezii, în limba franceză. Creația sa, scurtă dar densă, redactată în limba franceză, a fost publicată de B.P. Hașdeu în trei volume și conține ciclurile „Bourgeons d’Avril, Fantaisies et Reves” (1889), „Chevalerie. Confidences et Canevas” (1890), „Theatre, Legendes et contes” (1890). Cărțile cuprind poezii, proză, basme și povestiri pentru copii, un roman, eseuri, cugetări. S-a păstrat și bogata corespondență în limba franceză pe care a purtat-o cu tatăl său, când a fost la studii la Paris. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto; wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner