BCE pregătită să-şi asume rolul de supervizor bancar în Europa

Banca Central Europeană (BCE) va scrie începând de marți o nouă pagină în istoria sa prin preluarea în mod oficial a atribuțiilor de supervizor bancar unic în zona euro, prima etapă a uniunii bancare destinată evitării apariției de noi crize în Europa, transmite AFP.

A anticipa mai bine șocurile și a soluționa mai rapid situațiile de criză, aceasta va fi misiunea acestei autorități, care va avea sediul la Eurotower, actualul cartier general al BCE, în mijlocul cartierului de afaceri din Frankfurt.

Supravegherea va fi ‘riguroasă, echitabilă și independentă’ și se va derula ‘pe bază zilnică’, a promis președintele Consiliului de supraveghere al mecanismului unic de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, care va fi secondată de Sabine Lautenschläger, ambele membre în comitetul director al BCE.

Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară (SSM) va urmări cu atenție cele mai mari 120 de bănci din zona euro, care dețin împreună peste 80% din activele bancare din regiune. Această cifră ar urma să crească dacă unele state membre ale Uniunii Europene care nu au aderat încă la zona euro vor decide să se alăture acestui mecanism. Alte aproximativ 3.500 de instituții bancare de importanță mai mică vor rămâne în responsabilitate națională de supervizare, dar BCE își rezervă dreptul de a prelua controlul la unele dintre ele în caz de probleme.

Acest dispozitiv va fi completat de un mecanism comun de gestionare și soluționare a crizelor bancare (SRM) precum și de un mecanism unificat de protejare a depozitelor, aceștia fiind cei trei piloni ai proiectului Uniunii bancare în Europa destinat evitării unei noi crize bancare cu efecte destabilizatoare asupra statelor membre și economiilor din regiune, cum s-a întâmplat la ultima criză financiară.

Desemnarea BCE pentru rolul de supervizor bancar nu s-a bucurat de unanimitate în Europa, printre opozanți numărând-se în special Germania, prima economie europeană, care se teme că instituția de la Frankfurt va deveni în același timp judecător și martor. Pentru a evita orice conflict de interese, o strictă separație va fi impusă în interiorul BCE. Angajații care se vor ocupa de gestionarea politicii monetare urmează să lucreze în noul sediu al BCE amplasat la câțiva kilometri de Eurotower, unde va fi amplasat SSM, și va fi condus de un Consiliu de Supraveghere distinct de Consiliul guvernatorilor instituției. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.