Havrileţ (ANRE): Noul calendar pentru liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie va fi stabilit la finalul anului

Noul calendar de liberalizare a prețurilor pentru populație va fi stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finalul acestui an, împreună cu Guvernul, iar o soluție luată în calcul este stabilirea de praguri de consum, cantitatea ce depășește aceste praguri urmând a fi achiziționată din piața liberă, a declarat miercuri președintele ANRE, Niculae Havrileț.

„La gaze naturale, modificarea legii a introdus o altă dată pentru finalizarea dereglementării prețurilor, până în 2021. Ceea ce înseamnă că va trebui să impunem un alt calendar. Acest calendar va fi luat în discuție la sfârșitul anului, o să îl stabilim împreună cu Guvernul. Ne gândim să stabilim praguri de consum, iar depășirea acestor praguri să fie preluată din zona concurențială”, a explicat Havrileț.

La rândul său, vicepreședintele instituției, Emil Calotă, susține că în noul calendar de liberalizare trebuie introduse, obligatoriu, termocentralele care au în spatele lor SACET-uri (Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică — n.r.).

„S-au uitat termocentralele care au în spate SACET-uri (…) Eu cred că în acest calendar trebuie, de urgență, introduse aceste termocentrale, pentru că altcumva, termocentralele care vor achiziționa gaze de la 1 ianuarie 2015 din piața concurențială vor avea efectiv blocaje de natură economico-financiară în funcționarea lor. Ele trebuie cuplate, așa cum a fost până la momentul 31 decembrie 2014, cel puțin până la momentul în care vom avea pentru termoficarea urbană niște soluții solide”, a explicat Calotă.

Citeste si:  România exportă indirect două miliarde de metri cubi de gaze naturale

Liberalizarea totală a pieței gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani și jumătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner