Pentru prima dată în ultimii 25 de ani bugetul României are excedent, susţine premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat marți, 4 noiembrie, că pentru prima dată în ultimii 25 de ani bugetul României are excedent.

”O situație fără precedent totuși, cel puțin în ultimii 25 de ani, situație confirmată de ministrul Vâlcov și doamna Petrescu, luni. Este pentru prima dată când la finalul a 10 luni, la 31 octombrie, bugetul României are excedent. Avem 176 de miliarde venituri și 175,6 cheltuieli, în condițiile în care obligațiile noastre internaționale ne permit să fim la 2,2% din PIB deficit”, a spus Ponta la Camera de Comerț și Industrie a României.

El a arătat că a avut o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și a discutat pe această temă.

”L-am întrebat pe guvernatorul BNR: E bine pentru România să aibă excedent? Guvernatorul mi-a spus că e bine să fim disciplinați, dar nu trebuie să fim prea zgârciți că după aceea lucrurile se simt în economie”, a relatat premierul.

Ponta a adăugat că Executivul, în consultare cu BNR, partenerii sociali, mediul de afaceri, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, ar trebui să decidă cum vor fi folosiți acești bani.

Citeste si:  BEC - rezultate parţiale, ora 3,00: Ponta - 39,57%, Iohannis - 30,19%

”Sunt două variante și m-aș bucura să avem un punct de vedere al mediului de afaceri. Există prima variantă, aceea de a spori plafonul în care fondul de garantare și contragarantare pot să sprijine întreprinderile care accesează și au nevoie de garanții, pentru că știți cu siguranță în sistemul bancar este din ce în ce mai exigent și mai restrictiv și atunci este nevoie de garanții pe care statul le oferă prin fondul de garantare și contragarantare, și în al doilea rând dacă putem să scăpăm de lucruri care vin din trecut — titlurile executorii. Plata titlurilor executorii, dincolo de faptul că ne scutește în 2015 și 2016 să mai avem cheltuieli bugetare, stimulează consumul implicit, apoi încasările bugetare. Cred că trebuie să luăm o decizie înțeleaptă pentru dezvoltarea noastră ulterioară, după ce se termină campania electorală. E foarte important, să luăm o decizie pe baza dialogului, nu doar cum credem noi la Palatul Victoria că este mai bine”, a adăugat Ponta.

Citeste si:  HalalTest - dispozitiv care depistează ingredientele culinare interzise de Islam

În context, el i-a îndemnat pe cei prezenți la reuniune să discute modul de accesare a schemelor de ajutor de stat, dar și să participe la efortul Executivului de a folosi ”în sens pozitiv și pe termen mediu și lung un avantaj creat prin faptul că România a avut în 2014 o economie mai performantă, mai puțină evaziune fiscală și cheltuieli publice mai raționale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner