Ion Ţiriac este cel mai bogat român, potrivit Top 300 Capital

18

Omul de afaceri Ion Țiriac, cu o avere de 1,2 – 1,3 miliarde de euro, se află pe primul loc în „Top 300 Cei mai bogați români”- 2014, realizat de revista Capital, potrivit unui comunicat remis, joi.

El a mai ocupat această poziție și în urmă cu patru ani. În 2013, omul de afaceri se poziționa pe locul 3, cu o avere de 800-850 milioane de euro.

Pe poziția a doua în acest an se află Ioan Niculae (1-1,1 miliarde euro), proprietarul grupului InterAgro. Anul trecut era cel mai bogat român, cu o avere de 1,7 miliarde de euro.

Frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin rețeaua Dedeman, au o avere de 650 milioane de euro, ceea ce i-a propulsat pe a treia treaptă a clasamentului actual. Ei au urcat două poziții în top față de anul trecut, iar averea le-a crescut de la 500-520 milioane de euro.

Citeste si:  Tenis: Ion Ţiriac - Cred că Halep poate să câştige un Grand Slam, dar nu ştiu dacă acum

‘După o lungă criză în care averea cumulată a celor 300 de milionari scădea de la an la an, în 2014 aceasta a crescut cu peste 4% față de ediția anterioară a clasamentului. Astfel, averea totală în acest an a ajuns la 22,47 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro mai mult față de anul 2013, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul acesta’, spun realizatorii clasamentului.

‘După avansul PIB-ului de anul trecut (3,5%) și creșterea estimată pentru acest an (2%), averea însumată a milionarilor s-a majorat cu 4,3%’, a declarat Oana Osman, redactor-șef al revistei Capital, citată în comunicat.

O schimbare importantă a avut loc și în cazul pragului minim al averii pentru ocuparea unui loc în „Top 300 Cei mai bogați români”. Dacă anul trecut acest nivel se situa la 10-11 milioane de euro, în actuala ediție pragul a fost de 14-15 milioane de euro.

Citeste si:  Cumpănașu are un venit anual de 1,1 milioane lei, șase imobile, două terenuri și două mașini

Cei mai mulți milionari se regăsesc în regiunea București-Ilfov, unde averea cumulată a celor 136 de oameni de afaceri ajunge la aproape 11 miliarde de euro. Pe următoarele două locuri, în funcție de averea totală, găsim regiunile Nord-Est și Sud-Est, fiecare cu 2,2 miliarde de euro.

Cele mai importante domenii care au avut o contribuție majoră la creșterea averilor multora dintre milionari au fost agricultura și industria. Sănătatea și o parte a sectorului imobiliar au dat un impuls afacerilor, în timp ce energia — vedeta anilor trecuți — a pus în stand-by majoritatea proiectelor anunțate de milionari.

Citeste si:  Gabriel Sandu, în dosarul Microsoft: Am fost cel mai prost ministru din istoria României

Realizatorii topului precizează că pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiți pentru fiecare industrie, actualizați în funcție de potențialul de creștere/ scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piață confirmate în cazul realizării unor tranzacții recente în domeniile respective. Pentru averea personală s-au luat în calcul și bunurile imobile (terenuri, clădiri) deținute de milionari și de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, comunicate de milionari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata