AGERPRES: Dar un adult? Aţi convins vreun adult să mănânce ceva ce detesta?
Frederic Jaunault: Nu. Adulţii sunt blocaţi. Dacă ei decid că nu le place ceva, nu le place. Dacă i-ai pune să aleagă să moară sau să mănânce ceva ce nu le place, mulţi ar alege să moară. Este stupid. Și ce este şi mai grav este că nu îşi expun nici copiii la lucrurile pe care ei le detestă. Deci este o chestiune care se transmite din generaţie în generaţie.
AGERPRES: Este mai greu în ziua de azi să găsim fructe şi legume proaspete?
Frederic Jaunault: Nu cred că lucrurile s-au schimbat brusc în lumea modernă, dar cum azi gustul care predomină este cel al zahărului, oamenii nu mai fac diferenţa.
AGERPRES: Adică şi dacă mănâncă o legumă bună nu îşi dau seama de asta.
Frederic Jaunault: Exact. Bineînţeles, există legume care se cultivă industrial, pe hectare şi hectare întregi, legume supradimensionate tocmai din cauza industrializării acestui proces. Depinde şi de sol. Legumele sunt precum vinul. Dacă regiunea se schimbă, se schimbă şi savoarea. Dar ne dăm seama de diferenţele de gust din ce în ce mai greu, pentru că, de exemplu, copiii sunt hrăniţi acum cu cartofi prăjiţi de la fast food, cu sucuri acidulate, cu pizza. Toate aceste produse au acelaşi nivel al gustului.
AGERPRES: Ce i-aţi sfătui de exemplu pe cei care locuiesc în oraşe, în privinţa alegerii hranei cât mai sănătoase?
Frederic Jaunault: Este greu de spus pentru că, vedeţi, există şi oameni de la sat care mănâncă prost. Nu e o chestiune de geografie, e o chestiune de voinţă. Există oameni la oraş care mănâncă supă făcută în casă, pentru că aşa este tradiţia în familia lor. Pentru asta caută la piaţă cele mai bune legume. Pe când există cazuri, la ţară, de oameni care mănâncă produse gata făcute, pentru că le e mai comod aşa.
AGERPRES: Aţi câştigat Campionatul European de sculptură în fructe şi legume. Cum s-a desfăşurat competiţia?
Frederic Jaunault: Campionatul European se desfăşoară pe parcursul unei zile, cu mai multe probe, precum proba de viteză, proba de decor, proba de flori, proba de montaje de dimensiuni mari.
AGERPRES: Piesa finală cu care aţi câştigat care a fost?
Frederic Jaunault: Am făcut mai multe piese, dar cea artistică a fost un buchet de flori care răsărea dintr-un pian. Tema artistică a fost muzica, dansul şi culoarea. Astfel am făcut o vază în forma unei claviaturi de pian, iar înăuntru erau tulpini de flori, flori care dansau. Cum planetele se învârtesc în jurul Soarelui, aşa şi florile dansau în jurul vazei.
AGERPRES: Și ce materii aţi avut?
Frederic Jaunault: Am avut mai multe texturi — fenicul, cartof…
AGERPRES: Care sunt legumele dvs preferate pentru sculptură?
Frederic Jaunault: Cred că dovleceii, pepenele verde, pepenele galben, dovleacul. Sunt foarte bune pentru sculpturile mari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)