Sărbători religioase – 8 noiembrie

Ortodoxe

Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri

Greco-catolice

Sf. Arhangheli Mihail și Gavril și toate cetele Puterilor cerești

Romano-catolice

Sf. Adeodat, pp.; Fer. Ioan Duns Scotus, pr.

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri este sărbătoarea pe care Biserica Ortodoxă o dedică îngerilor, astfel, în 8 noiembrie, sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil împreună cu toate cetele îngerești.

Sărbătoarea se numește „Soborul Sfinților Arhangheli”, deoarece amintește de modul în care a pus capăt Sfântul Arhanghel Mihail revoltei îngerilor răi.

În momentul în care Satana a căzut împreună cu cei care l-au urmat în răzvrătirea lui, Sfântul Arhanghel Mihail a spus: „Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi și să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiți și cum se împărtășeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor și din înălțime au fost aruncați jos, în adânc. Să luăm aminte cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineața și s-a sfărâmat pe pământ”. (Viețile Sfinților)

Citeste si:  Sărbători religioase - 19 iulie

După ce a rostit aceste cuvinte, toate cetele îngerești au început să cânte cântare de laudă. Această conglăsuire a sfinților îngeri s-a numit sobor îngeresc, adică luare aminte, o cugetare, o glăsuire, o unire; căci împreună și cu un glas slăvesc pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe Sfânta Treime.

Ziua de 8 noiembrie a fost prăznuită de Biserică ca sărbătoare a îngerilor începând cu secolul al V-lea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner