O echipă de cercetători a descoperit o metodă de regenerare a ţesuturilor inimii

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Salk Institute din California, în frunte cu doctorul spaniol Juan Carlos Izpisúa, a descoperit metoda revoluționară de „reparare” a țesuturilor afectate ale inimii, deocamdată la șoareci, anunță vineri EFE.

Cercetătorii, care au publicat studiul în revista Cell Stem Cell, au reușit „să repare” inimile blocând patru molecule capabile să inhibe unele programe, organele putând fi astfel regenerate — metodă care deschide calea unor noi tratamente pentru bolile cardiace.

Studiul notează că, deși mamiferele adulte nu își pot regenera țesuturile afectate, ele pot păstra o capacitate latentă, prezentă în timpul dezvoltării embrionare. Laboratorul doctorului Izpisúa a fost pionier în identificarea multor molecule esențiale care definesc dezvoltarea vertebratelor.

Citeste si:  Susan Boyle are, la 53 de ani, primul său iubit

În 2003, echipa medicului Juan Carlos Izpisúa a identificat semnalele responsabile de regenerarea inimii peștelui zebră, iar în 2010 a descris acest proces într-un articol publicat în revista Nature.

În studiu se arată că celulele cardiace se pot transforma în celule imature — similare celulelor precursoare ale inimii—, fapt ce le permite să se multiplice și să regenereze țesutul afectat. Următorul pas va fi realizarea de teste pe alte animale, cercetătorii urmând să vadă dacă reprogramarea regenerativă funcționează și în cazul lor, conchide EFE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner