Ionescu (ANEIR): Ţinta sistemului bancar ar trebui să fie pe cele 20.000 de firme de export cu capital românesc

Băncile comerciale ar trebui să aibă ca țintă finanțarea antreprenorilor români care produc pentru export, adică aproximativ 20.000 de firme, care realizează doar 16,75% din exporturile românești, pentru că restul de 83,25% din exporturi sunt realizate de firme cu capital străin, care nu se împrumută din România, a declarat joi secretarul general al Asociației Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), în cadrul Forumului Bancar Român.

„Dacă ne uităm în structura exporturilor, 83,25% din exporturile românești sunt realizate de firme cu capital străin. Am făcut un sondaj în rândul primilor 100 de exportatori români, cei mai mari care realizează jumătate din exportul țării, niciunul nu a luat un leu sau un euro din sistemul bancar din România. Dacă ar exista doar multinaționalele în România, atunci băncile din țara noastră ar trebui să își închidă porțile. Pentru că niciodată o multinațională nu o să accepte să ia un credit la dobânda din România, mult mai mare decât în țara în care își are sediul. Ca atare, interesul bancherilor, ca și al nostru, al exportatorilor, este să ajutăm acest sector, încă autohton, de oameni care au apărut după 1989. Aici este ținta sistemului bancar. Cei 16,7%% care înseamnă aproape 20.000 de firme care trebuie sprijinite”, a subliniat Mihai Ionescu.

El a precizat că exportatorii sunt nemulțumiți de anumite bănci, care, supărate fiind pe insuccesele pe care le-au avut din cauza „nesăbuinței lor de a da credite cu buletinul”, pun condiții imposibil de respectat clienților de bună calitate.

Citeste si:  AFM aprobă două proiecte cu o finațare de milioane de lei

„Banca nu se uită în planul de afaceri al firmei, nu se uită dacă are comenzi. Te cutremuri când vezi că o firmă este inundată de comenzi, dar i se închide ușa în nas. Noi în fiecare an ducem exportatorii la aproape 100 de manifestări internaționale, vin de acolo cu comenzi ferme, merg la bănci cu ele, dar foarte multe bănci nu se uită la contracte sau comenzi, se uită doar la ce au în ogradă, la garanții”, a subliniat reprezentantul ANEIR.

La acest capitol, al garanțiilor, Mihai Ionescu a amintit și problemele cu care se confruntă firmele în obținerea unor garanții suplimentare de la Fondurile de Garantare.

„În ultima perioadă, din cauza avalanșei de cereri din partea firmelor către aceste fonduri, în special către Fondul pentru IMM-uri, garanția oferită, care era de 80% din valoarea creditului, a scăzut la 50%. Este, deci, o nevoie stringentă de capitalizare masivă a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri”, a mai spus Ionescu.

El a vorbit și despre evoluția cursului de schimb care, în opinia sa, a ajuns la un nivel de stabilitate necesar exportatorilor.

„După o perioadă de confruntări pentru a înțelege mecanismele din export am reușit să avem un curs relativ stabil, iar stabilitatea este elementul cel mai important pentru un exportator sau un importator. Dacă cumperi materia primă la 5 lei pe euro și vinzi produsul finit, peste o jumătate de an sau un an, la 4 lei pe euro, asta înseamnă faliment. Pentru că niciun exportator nu are rată de profit mai mare de 5%”, a mai spus Mihai Ionescu.

Citeste si:  SUA vor bloca exporturile cheie din regiunea chineză Xinjiang

Referitor adoptarea monedei unice europene de către România, reprezentantul ANEIR susține s-a realizat un studiu din care reiese că acest aspect va aduce un plus de exporturi de 9% în zona europeană, pentru că exportatorii scapă de stresul cursului de schimb.

„Un exportator, dimineața, când își face agenda să vadă ce contracte mai semnează, se uită în primul rând la cursul de schimb și, bineînțeles, la ce mai fac guvernanții noștri, cum se distrează cu noi: mai introduc o taxă peste noapte…. Sunt lucruri care dovedesc că, în multe cazuri, guvernanții dau dovadă de diletantism și asta se vede în bilanțul firmelor, pentru că insolvențele nu sunt generate doar de managementul defectuos al firmelor respective, ci, în bună parte, și de modul în care înțeleg guvernanții să asigure un climat stabil și normal mediului de afaceri”, a adăugat Ionescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner