ONU a elaborat o foaie de parcurs pentru limitarea încălzirii globale

Programul pentru Mediul Înconjurător al Națiunilor Unite (UNEP) a prezentat, miercuri, 19 noiembrie, o foaie de parcurs pe termen lung având ca obiectiv limitarea încălzirii planetei, până la sfârșitul acestui secol, la 2 grade Celsius, informează AFP.

Documentul subliniază că este nevoie să se acționeze rapid și că emisiile de dioxid de carbon provenind din arderea combustibililor fosili ar trebui să fie plafonate în jurul anului 2020 și apoi să scadă pentru ca, în 2030, să fie cu cel puțin 15 % mai mici decât în 2010. Emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să se diminueze cu minimum 50 % de acum până în 2050, pentru a ajunge la zero în a doua jumătate a secolului.

Citeste si:  "Blestemul" resurselor naturale africane

Totodată, sunt necesare o serie de măsuri ca de exemplu reîmpădurirea, susține raportul difuzat înaintea conferinței internaționale ce va avea loc în Peru, la Lima și la care sunt așteptați reprezentanți ai celor 190 de state membre ale Convenției ONU asupra Schimbărilor climatice.

‘Adoptarea de măsuri de pe acum diminuează necesitatea unor acțiuni ulterioare mai drastice pentru a se respecta plafoanele’ și a se evita consecințe mai grave asupra încălzirii globale, a afirmat directorul UNEP, Achim Steiner.

‘Menținând scenariul actual, cu mici progrese în elaborarea și implementarea politicilor mondiale referitoare la climă, emisiile globale de CO2 ar putea că crească cu 87 gigatone până în 2050, adică mult peste limitele acceptabile’, a spus el.

Citeste si:  Fotbal - CM 2014: Peste 38 milioane de fotografii expediate din Brazilia în timpul Cupei Mondiale

Potrivit raportului, este posibilă reducerea cu 10 gigatone a acestor emisii până în 2020 și cu încă 17 gigatone până în 2030. Atingerea acestor obiective ar fi posibilă prin dezvoltarea energiilor regenerabile și creșterea eficienței energetice și ar duce, în același timp, la crearea a aproximativ 7 milioane de locuri de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner