Randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut pentru prima dată sub 2%

Randamentele obligațiunilor guvernamentale pe zece ani au scăzut luni, 24 noiembrie, pentru prima dată sub 2%, după ce BCE a estimat că ar putea extinde programul de achiziții, transmite Reuters.

Și randamentele obligațiunilor italiene, irlandeze și austriece au scăzut, luni, la un nivel record, extinzând declinul înregistrat săptămâna trecută, după ce, vineri, președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituția trebuie să acționeze rapid pentru a contracara nivelul scăzut al inflației și va extinde programul de achiziții de active dacă va fi nevoie.

‘Vom face ce trebuie pentru a majora rata inflației și așteptările privind inflația cât mai curând posibil, deoarece stabilitatea prețurilor este inclusă în mandatul BCE. Așteptările privind inflația pe termen scurt au ajuns la un nivel excesiv de scăzut’, a afirmat Mario Draghi.

Este cel mai clar semnal că nu e departe momentul când BCE va începe achizițiile de obligațiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, consideră analiștii. Mandatul BCE este să asigure stabilitatea prețurilor în zona euro, definită ca o rată anuală a inflației de sub 2%. În luna octombrie 2014, rata anuală a inflației a fost de 0,4%. Draghi a declarat recent că BCE se așteaptă ca inflația să rămână la nivelul actual în lunile următoare, dar va începe să crească anul viitor.

‘Ne așteptăm ca prețurile să scadă și mai mult și această evoluție este așteptată și de Draghi. Cu siguranță, există unii oponenți ai acestei politici, dar sunt sigur că Mario Draghi nu ar fi propus extinderea programului de achiziții de active dacă nu ar fi avut o majoritate în Consiliul Guvernatorilor BCE. Este un indiciu clar că urmează măsuri de relaxare cantitativă (QE)’, a afirmat analistul Felix Hermann, de la DZ Bank.

Luni, randamentele obligațiunilor guvernamentale pe zece ani au scăzut la 1,966%, în timp ce bondurile italiene au ajuns la 2,1%. Spania și Italia erau percepute de investitori ca fiind candidate la pachete de asistență financiară în timpul perioadei de vârf a crizei datoriilor, la mijlocul lui 2002. De atunci, costurile lor de împrumut au scăzut de la aproape 7% și, respectiv, 6%.

Luna trecută, BCE a început să cumpere obligațiuni ipotecare — primul pas al programului menit să extindă bilanțul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflația scăzută în zona euro, a adoptat și un program de achiziționare de obligațiuni garantate cu active pentru a revitaliza piața de obligațiuni, oferind companiilor o alternativă la finanțarea bancară.

Achiziția de obligațiuni s-a lovit de opoziția Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care face parte și din Consiliul guvernatorilor BCE, și-a exprimat deja obiecțiile față de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că acest lucru va expune la riscuri bilanțul băncii centrale.

La rândul său, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, și-a exprimat și el opoziția față de intenția BCE, apreciind că aceste achiziții de ABS-uri ar putea da naștere la posibile conflicte de interese între rolul de instanță de politică monetară al BCE și cel de supervizor bancar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.