Ritualurile mafiei calabreze ‘Ndrangheta, prezentate în premieră într-un film al poliţiei italiene

Poliția italiană a prezentat pentru prima dată un film documentar despre ritualurile secrete la care sunt supuși membrii mafiei calabreze ‘Ndrangheta, cea mai puternică grupare mafiotă activă în Italia, relatează marți publicația spaniolă ABC.

Italienii au aflat astfel cu uimire despre ‘jurământul de afiliere’ depus de noii mafioți sau despre ‘gradele’ acestora, respectiv avansarea în structura ierarhică a organizației. Ritualul obligatoriu pentru noii membri, obicei vechi de mai mult de un secol, se face în fața unui pistol și a unei pastile de cianură, ei primind următorul avertisment: ‘Din acest moment nimeni nu vă mai judecă. Vă judecați voi înșivă. Dacă ați comis vreo greșeală gravă, veți decide singuri ce cale urmați: ori vă sinucideți cu cianură, ori vă împușcați. Întotdeauna trebuie să aveți un glonț în încărcător. Acest ultim glonț este pentru voi’.

În film sunt evocați și cei trei cavaleri spanioli care, conform unei vechi legende, au creat cele trei mari organizații mafiote din Italia — Cosa Nostra siciliană, Camorra napoletană și ‘Ndrangheta calabreză. Potrivit mitologiei mafiote, trei frați, Osso, Mastrosso și Carcagnosso, făceau parte dintr-un ordin cavaleresc fondat în localitatea spaniolă Toledo în anul 1412. În secolul al XVII-lea, ei ar fi fost nevoiți să fugă din Spania după ce l-au ucis pe violatorul sorei lor și au ajuns pe insula Favignana, din apropiere de Sicilia, unde ar fi elaborat ‘codul de onoare’ al mafiei. Acolo, Osso ar fi creat Cosa Nostra, Mastrosso — ‘Ndrangheta și Carcagnosso — Camorra.

Citeste si:  Romsilva începe plantarea primei perdele de protecţie pe Autostrada Soarelui, pe o lungime de 11 kilometri

Ultimele revelații asupra structurii interne a ‘Ndrangheta arată că în nucleul dur al acesteia, denumit ‘societatea sfântă’ se intră invocând în jurământ figuri istorice precum Garibaldi, Mazzini și Lamarmora, trei eroi naționali în Italia și totodată foști lideri masoni, ritualurile mafiilor italiene fiind inspirate în mare parte din cele masonice. De asemenea, în ritualul de inițiere se evidențiază conceptul de ‘onoare’ și avertismentul că trădarea va fi aspru pedepsită.

‘În numele lui Garibaldi, al lui Mazzini și Lamarmora (…) mă alătur sfintei societăți. Jur să-mi reneg întregul trecut până la a șaptea generație pentru a salva onoarea fraților mei înțelepți’, este o parte din jurământul depus la înaintarea în ‘grad’.

Unul dintre obiectivele unor astfel de ritualuri este ca mafioților să li se inducă senzația că fac parte dintr-o elită criminală. De asemenea, se încearcă să li se arate că ei sunt diferiți de infractorii de drept comun, iar violența lor are un caracter nobil și o valoare socială, explică Isaia Sales, autorul mai multor cărți despre mafie.

Citeste si:  Păcăleală pe seama UE cu paşapoarte făcute cadou de România sutelor de mii de moldoveni pregătiţi să invadeze Occidentul

În ritualurile de inițiere se folosesc și obiecte cu rol de simbol, precum o lămâie, un ac (cu care mafioții sunt înțepați) sau o pastilă de cianură. Lămâia simbolizează pământul și reprezintă esența vieții, înțepătura cu acul sugerează frăția de sânge, iar cianura reprezintă moartea inevitabilă în cazul unui eșec sau al unei trădări.

Însă dincolo de toate aceste ritualuri, o realitate este că ‘Ndrangheta s-a infiltrat puternic în administrația și economia din toată partea de nord a Italiei, în special în Lombardia, cea mai dezvoltată regiune a acestei țări, avertizează Enzo Ciconte, un alt autor ce analizează fenomenul mafiot. ‘Credeți sau nu, ‘Ndrangheta este noua burghezie triumfătoare în țara noastră’, a concluzionat cotidianul La Repubblica în ediția de joi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: tg24.sky.it

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata