Bundestagul german a aprobat un proiect de buget echilibrat pentru 2015 – cu deficit zero

Pentru prima dată în ultimii 45 de ani, Germania are un buget echilibrat anul viitor, transmite Deutsche Welle.

Vineri, Bundestagul a aprobat bugetul istoric, în ciuda solicitărilor Opoziției, care susține că investițiile sunt mult mai importante decât ‘un zero negru’.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a apreciat că un buget echilibrat nu reprezintă numai o victorie pentru coaliția aflată la putere în Germania, ci și un moment istoric pentru care viitoarea generație va fi recunoscătoare.

‘Noi cu toții — și chiar cei care vor urma după noi — vor avea de câștigat de pe urma acestui buget’, a afirmat ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble.

Este pentru prima dată din 1969 când Germania nu-și va asuma noi datorii. Schauble a numit decizia ca fiind ‘un angajament față de viitor’.

Citeste si:  Ucraina califică drept ilegitimă declaraţia de independenţă a Crimeii

Conform bugetului pe 2015, Berlinul a alocat aproape 300 miliarde de euro pentru cheltuieli. Majorarea veniturilor din taxe, ratele reduse ale dobânzilor, precum și o reducere de 2,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană au contribuit la acest buget echilibrat. De asemenea, în primul semestru din 2014, Germania a înregistrat un excedent bugetar de 16,1 miliarde de euro.

Luna aceasta, Guvernul german a anunțat majorarea investițiilor publice prin alocarea unor sume suplimentare în valoare de 10 miliarde de euro în perioada 2016 — 2018 pentru a stimula creșterea economică.

Acest anunț vine într-un moment în care Guvernul pro-austeritate condus de Angela Merkel este presat de partenerii europeni să-și majoreze cheltuielile pentru a evita intrarea zonei euro într-o nouă recesiune.

Pentru oficialii germani, fondurile suplimentare oferite de Guvern ar trebui să stimuleze și investițiile private. Prognozele guvernamentale mizează pe o multiplicare de cinci ori, adică investiții publice de 10 miliarde de euro, care ar genera investiții private de 50 de miliarde de euro.

Citeste si:  Sebastian Vlădescu: O modificare a deficitului bugetar este exclusă

Cu 60 de miliarde de euro, Germania ar aduce o contribuție echivalentă cu ponderea economiei sale, o cincime din PIB-ul UE în 2013, la investițiile de 300 de miliarde de euro vizate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce înseamnă că prima economie europeană a evitat la limită intrarea în recesiune, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Citeste si:  O furtună solară ar fi putut arunca Pământul în întuneric în 2012

În schimb, Destatis a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul al doilea, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracție de 0,2%, în loc de o contracție de 0,1%, cât s-a anunțat inițial. Un nou recul în perioada iulie — septembrie ar fi însemnat că Germania a intrat în ‘recesiune tehnică’, definită drept două trimestre consecutive de încetinire a economiei.

Chiar dacă a încetat să crească, datoria publică a Germaniei este una colosală, de peste 2.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezenta anul trecut peste 78% din Produsul Intern Brut al țării. Schauble vrea să reducă nivelul datoriei publice sub pragul de 70% din PIB în 2017 pentru ca în decurs de zece ani să revină sub 60%, plafonul fixat prin Tratatul de la Maastricht. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata