Rubla rusească a atins un nou minim record în raport cu dolarul şi euro

16

Rubla rusească a coborât luni, 1 decembrie, la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale, transmite AFP.

În jurul orei 7,00 GMT, un dolar american era cotat la 51,84 dolari, în timp ce moneda euro era cotată la 64,50 ruble. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară prin care a trecut Rusia în 1998.

Rubla s-a depreciat cu peste 30% în acest an, pe fondul scăderii prețului petrolului, dar și al aversiunii investitorilor față de activele rusești în urma sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. De asemenea, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis săptămâna trecută să mențină plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele șase luni, ceea ce a determinat o cădere a prețului barilului de țiței Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani. Veniturile din exporturile de petrol și gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, țară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de țiței.

În aceste condiții, Banca centrală a Rusiei, care la începutul lunii noiembrie a decis să treacă la flotarea liberă a rublei, a anunțat vineri că este gata să reia intervențiile pe piața valutară pentru a reduce volatilitatea cursului de schimb.

Citeste si:  Putin vrea să intre în istorie drept liderul care a refăcut imperiul rus

Cu toate acestea, populația Rusiei începe să fie îngrijorată de situația economică. Potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada, un sfert din populația Rusiei este îngrijorată de scăderea prețului petrolului, în tip ce 80% dintre ruși sunt îngrijorați de inflație, care a depășit 8% ca urmare a deprecierii rublei, dar și a deciziei Moscovei de a introduce un embargou pentru majoritatea produselor alimentare occidentale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata