Parcul Natural Lunca Mureşului – paradis al biodiversităţii

93

Parcul Natural Lunca Mureșului, situat în valea Mureșului inferior, între digurile construite pe fiecare parte a râului și între terasele înalte ale acestuia, este un paradis al biodiversității într-o zonă relativ restrânsă. Numărul imens de specii protejate de plante, precum și cele peste 200 de specii de păsări care aleg parcul pentru cuibărit, cresc valoarea științifică a zonei, în prezent protejată prin numeroase tratate interne și internaționale.

În interiorul Parcului Natural Lunca Mureșului, având o suprafață de 17.455,2 hectare, care se întinde pe teritoriul județelor Arad și Timiș, latura sa de est aflându-se la doar 4 kilometri de centrul municipiului Arad, râul străbate o lungime de 88 kilometri, având o lățime medie de 120 metri, iar ultima porțiune, de la Nădlac la Cenad, reprezintă granița între România și Ungaria.

Citeste si:  Mănăstirea arădeană Hodoş-Bodrog, aşezământ cu peste 800 de ani de atestare documentară

Lunca Mureșului Inferior este un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare și stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii și plopi, precum și zăvoaie și șleauri de câmpie, unic în țară prin frumusețea sa naturală, important loc de cuibărire și pasaj pentru un număr de peste 200 de specii de păsări, multe dintre acestea aflate sub un regim strict de protecție pe plan internațional.

Conform lui Paul Hac, directorul Administrației parcului, inițial suprafața rezervației naturale Lunca Mureșului a avut mai puțin de 100 de hectare, fiind situată în zona Prundul Mare, zonă declarată arie protejată în anul 1970, când, în urma unor studii efectuate de un grup de experți, s-a ajuns la concluzia că populația de stârci cenușii din zonă trebuie ocrotită. În 1988, zona de rezervație a fost mărită la 12.000 de hectare și, datorită diversității speciilor de păsări și importanței unora dintre acestea pe plan internațional, a fost desemnată, de către Bird Life International, drept Arie de Importanță Avifaunistică.

Citeste si:  Cererile pentru acordarea ajutorului în agricultura ecologică se depun până la 31 august 2010

Sub forma în care este cunoscut astăzi, Parcul Natural Lunca Mureșului (PNLM) există din anul 2005, când a fost declarat de către autorități arie protejată pentru întreaga suprafață de aproape 17.500 de hectare, fiind una dintre cele patru zone din România incluse pe Lista RAMSAR a Zonelor Umede de Importanță Internațională, atrăgând în prezent turiști de pe întregul continent.

Potrivit lui Paul Hac, administrarea PNLM se concentrează mai degrabă pe conservare și protejare decât pe dezvoltare, considerând că tocmai aria restrânsă a parcului este în parte responsabilă pentru bogăția biodiversității de aici.

Citeste si:  Băsescu către Ponta: Nici azi nu pricepi că, în noiembrie 2014, nu eu ţi-am fost adversar, ci Iohannis

Flora din rezervație este una foarte diversă, aici existând peste 1000 de specii și subspecii de lemnoase și ierboase, dintre care un număr mare de plante cuprinse în Lista Roșie a Speciilor Vulnerabile și Rare din România.

Fauna ariei protejate este bogată și diversă, ca o consecință a varietății ecosistemelor acvatice și terestre, ce asigură condiții bune de viață pentru multe specii de animale de interes cinegetic și științific. Ea numără peste zece mii de specii, vertebrate și nevertebrate, din care câteva mii fac parte din cea de a doua categorie. În cadrul vertebratelor, păsările sunt reprezentate cu peste 200 de specii, peștii cu 50, mamiferele cu 40, iar amfibienii cu 8-10 specii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata