EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenției Spațiale Europene (ESA) de importanță strategică – Stația Spațială Internațională (ISS) și dezvoltarea rachetei Ariane 6 – a anunțat miercuri, 3 decembrie, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, prin intermediul unui comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenției Spațiale Europene (ESA), desfășurat marți în Luxemburg.

„Prin implicarea țării noastre, oferim industriei spațiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum și o rampă de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea României în acest program, alături de doar alte 11 State Membre, demonstrează că țara noastră are deja capacitați industriale competitive”, a afirmat Mihnea Costoiu, prezent la eveniment, conform comunicatului de presă.

În cadrul consiliului, reprezentanții celor 20 de State Membre ESA, printre care și România, au stabilit planurile de acțiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C și Ariane 6.

Altă decizie importantă în ceea ce privește România este implicarea, alături de statele europene, în finanțarea Stației Spațiale Internaționale. Prin intrarea în programul ESA dedicat Stației Spațiale, România devine co-proprietar al Stației, alături de celelalte state europene, precum și de partenerii internaționali (SUA, Canada, Rusia și Japonia).

„Implicarea României în aceste programe este o dovadă a faptului că potențialul românesc în cercetare și inovare începe să producă rezultate concrete și că investițiile în acest domeniu sunt legitime și justificate. Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 țară europeană și a 16-a din lume care deține un procent din Stația Spațială Internațională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar și de încredere în viitorul industriei spațiale românești”, a mai declarat ministrul.

Din delegația României, prezentă la Consiliul Ministerial ESA, au făcut parte Secretarul de Stat în Ministerul Educației Naționale, Tudor Prisecaru, și Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Țările membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA), reunite la nivel de miniștri în Luxemburg, au ajuns marți la ‘un acord istoric’ vizând construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcțiune începând din anul 2020, transmite EFE, pe baza anunțului făcut de ESA.

Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 și cuprinde și construcția unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză, informează AFP. Scopul acestui ambițios proiect este acela de a face față concurenței crescute din domeniul lansatoarelor de rachete. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata