Cimpanzeii nu sunt persoane, decide un tribunal din statul New York

24

O curte de apel din New York a apreciat joi, 4 decembrie, că cimpanzeii nu pot beneficia de aceleași drepturi ca ființele umane, respingând astfel acțiunea introdusă de apărătorii primatelor care pledau pentru dreptul fundamental al acestora de a trăi în libertate, notează AFP.

Asociația ‘Nonhuman Rights Project’ a cerut ca patru cimpanzei, aflați în prezent în captivitate în statul New York, să poată fi trimiși într-un parc special pentru a trăi în libertate până la sfârșitul zilelor lor.

Acești militanți, înfrânți în primă instanță, au explicat în octombrie în fața acestei curți de apel că cimpanzeii au aceleași caracteristici ca ființele umane și, din acest motiv, trebuie să fie recunoscuți ca „persoane legale” și să beneficieze de aceleași drepturi fundamentale.

Citeste si:  Creşterea numărului de reclamaţii la CEDO, efect al conştientizării drepturilor de către cetăţeni

Judecătorii din orașul Albany, capitala statului New York, au refuzat să extindă definiția legală a persoanei.

„Un cimpanzeu nu este o persoană care să poată beneficia de drepturi și protecția garantate de habeas corpus”, au scris ei joi în decizia lor.

În legislația anglo-saxonă, habeas corpus enunță libertatea fundamentală de a nu fi întemnițat fără a fi judecat.

„Contrar ființelor umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuși niciunei responsabilități sociale și, din punct de vedere legal, nu pot fi considerați vinovați de actele lor”, au explicat magistrații. În consecință, „ei nu pot pretinde aceleași drepturi ca oamenii”, au mai afirmat ei.

Citeste si:  Cerere de înregistrare a mărcii verbale a lui Toni Tecuceanu la OSIM

Asociația ‘Nonhuman Rights Project’ a reacționat subliniind că este vorba despre prima cerere de această natură.

„Curtea a ignorat faptul că legea ar trebui să evolueze în lumina descoperirilor științifice, a noilor experiențe și a evoluției conceptului de bine și rău”, a menționat asociația, citată de AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata