Institut de Psihiatrie la Iaşi

Înființarea Institutului de Psihiatrie Socola, primul de acest gen din țară, este o realizare, a declarat, duminică, 7 decembrie, într-o conferință de presă, managerul spitalului, dr. Lucian Burlea.

„Crearea institutului ne obligă pe toți, de la simplu muncitor până la șefi de secție și cadre didactice universitare, să muncim mai mult pentru a face cinste numelui și renumelui acestei instituții. Instabilitatea politică este moartea oricărui proiect, fie că vorbim de marile sau micile proiecte. Am avut însă norocul ca fiecare ministru al Sănătății să ne susțină și să ne sprijine în realizarea acestui Institut de Psihiatrie”, a afirmat dr. Lucian Burlea.

Conform directorului adjunct al unității medicale, prof. dr. Roxana Chiriță, noul Institut de Psihiatrie va ajuta atât medicii, cât și pacienții să transforme unitatea medicală într-un important centru de cercetare, fapt care va fi benefic pentru tratarea bolnavilor.

Citeste si:  Mărul otrăvit al lui Boc: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit "sugrumă" firmele

„Ca institut dezideratele noastre pentru viitor sunt cercetarea clinică în psihiatrie și dezvoltarea psihiatriei comunitare, cercetarea în psihiatria socială, efectuarea de studii în epidemiologia bolilor psihice privind sănătatea mintală în România și strategii de îmbunătățire a sănătății mintale la nivel local și național, cercetarea interdisciplinară și transdisciplinară în psihiatrie și neuroștiințe, cercetarea în psihologia judiciară și psihiatria medico-legală, cercetarea în psihologia clinică, psihopatologie și psihoterapie, formarea profesională și realizarea de studii aprofundate în psihopatologie și psihiatrie, precum și colaborare internațională și proiecte europene”, a explicat prof. dr. Roxana Chiriță.

Citeste si:  Iaşi: O falsă angajare, motivul invocat de DNA în cazul reţinerilor de la Spitalul Socola

Spitalul Socola, cel mai vechi spital de neuropsihiatrie din țară, a devenit Institut de Psihiatrie cu un an înainte de aniversarea a 100 de ani de la înființarea sa. În urma unei Hotărâri de Guvern din 26 noiembrie 2014, cel mai mare spital de neuropsihiatrie din Moldova a devenit singurul Institutul Regional de Psihiatrie din țară.

Spitalul de Neuropsihiatrie Socola este o unitate medicală de interes național care asigură asistența medicală de specialitate bolnavilor din județele din zona de Est a României și nu numai, în profilul psihiatrie. În spital, în ambulatoriul de specialitate și în centrele de sănătate mintală au fost acordate servicii medicale diverse și complexe, de la internarea a 22.215 pacienți cu afecțiuni cronice, la tratarea bolnavilor cu diverse tipuri de tulburări psihice în regim de spitalizare de zi, spitalizare continuă sau tratament în ambulatoriul de specialitate și la domiciliu prin echipele mobile.

Citeste si:  Iaşi: Managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola, reţinut pentru 24 de ore

Personalul medical a început o activitate de prevenire și combatere a afecțiunilor psihice prin acțiuni educative în rândul părinților. Programul de instruire destinat părinților în vederea dezvoltării abilităților sociale și emoționale ale copiilor s-a dovedit a fi bine primit de părinți, motiv pentru care conducerea unității medicale intenționea (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: ziare.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata