Papa Francisc: „Creştinii sunt pe cale să fie alungaţi din Orientul Mijlociu”

45

Papa Francisc denunță exilul forțat al creștinilor „alungați din Orientul Mijlociu”, într-o alocuțiune video care urmează să fie difuzată sâmbătă seară, 6 decembrie, la Erbil, cu prilejul unei vizite a cardinalului Philippe Barbarin în capitala Kurdistanului irakian, relatează AFP.

„Creștinii sunt pe cale să fie alungați din Orientul Mijlociu, în suferință”, a tras un semnal de alarmă Suveranul Pontif, care a făcut referire la responsabilitatea jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI), fără a-i numi însă, conform textului alocuțiunii primite de AFP.

„Este mai ales vina unei grupări extremiste și fundamentaliste că aceste comunități, în special creștinii și yazidiții, dar și alții, au plecat și că toți sunt victimele violențelor inumane din cauza identității lor etnice și religioase”, a declarat Papa Francisc.

Citeste si:  Finance, Labor Ministers further weigh trade union proposals

„Se pare că acești oameni nu vor ca noi să fim creștini”, a adăugat el.

Ofensiva lansată la începutul lui iunie în Irak a pus pe drumuri sute de mii de refugiați. Dintre aceștia, sute de mii de creștini dar și mai multe mii de membri ai comunității Yazidi, minoritate care locuiește în principal în nordul Irakului, și-au găsit refugiu în Kurdistan.

Demnitari musulmani și creștini au făcut apel joi la creștinii din Orientul Mijlociu să nu plece din regiune în ciuda persecuțiilor grupărilor jihadiste, răspunzând apelului papei la o condamnare a violențelor „teroriste” de către liderii musulmani.

Citeste si:  Politica conversiei, conversia politicii

Cu prilejul vizitei sale în Kurdistanul irakian, cardinalul Barbarin, episcop de Lyon, a vizitat sâmbătă taberele de refugiați majoritar creștini din cartierul creștin Ainkawa.

Este a doua călătorie a cardinalului la Erbil în acest an. El s-a deplasat aici și în iulie, după înfrățirea diocezelor din Lyon și Mosul, al doilea oraș din Irak căzut în iunie în mâinile grupării SI și de unde au fugit numeroși creștini.

Însoțit de o delegație de circa 100 de persoane, Philippe Barbarin ar urma să fie primit de Louis Raphael I Sako, patriarh al caldeenilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata