Retrospectiva economică (săptămâna 1 – 7 decembrie 2014)

* Rezervele valutare la Banca Naţională a României /BNR/ se situau, la 30 noiembrie 2014, la 31,467 miliarde euro, în scădere faţă de datele înregistrate la 31 octombrie, când erau în sumă de 32,214 miliarde de euro, potrivit informaţiilor publicate, marţi, de către banca centrală.

* Ritmul de creştere a vânzărilor mondiale de smartphone-uri va încetini în 2015, când ar urma să fie vândute 1,5 miliarde smartphone-uri, o creştere de 12,2% comparativ cu cele 1,3 miliarde unităţi vândute în 2014, în creştere cu 26% comparativ cu anul trecut, arată un studiu publicat de firma de cercetare de piaţă IDC, transmite AFP.

* România a înregistrat o creştere economică de 1,8% în trimestrul III al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, iar în primele nouă luni avansul consemnat de Produsul Intern Brut a fost de 2,8% pe serie brută şi de 3,1% pe seria ajustată sezonier, raportat la acelaşi interval al anului 2013, potrivit datelor provizorii (1) publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,4% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2013.

* Industria, agricultura şi sectorul comunicaţiilor au contribuit cel mai mult la creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ atât la nivelul trimestrului III, cât şi în primele nouă luni, a declarat, miercuri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

* Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2014, comparativ cu luna septembrie, a crescut pe ansamblu cu 1,6% ca urmare a creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,3%). Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică transmis, miercuri, vânzările de produse nealimentare au scăzut, în această perioadă, cu 0,1%.

* Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 5,8% în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2013, aceasta fiind a patra mare creştere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro, comerţul cu amănuntul a urcat în octombrie cu 1,4%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 2%. Comerţul cu amănuntul în UE a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,1%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 0,9%.

Citeste si:  Schimbarile climatice nu sunt mai putin importante decât criza financiara

* Diferenţele apărute în datele referitoare la Produsul Intern Brut /PIB/, atât de discutate, au apărut, deoarece la momentul 14 noiembrie am introdus o nouă valoare pe serie brută în cadrul seriei de date, a declarat, miercuri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

* Aproximativ 500 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România (FSDPR) ‘Al. I. Cuza’ protestează, miercuri, în faţa sediului Ministerului Finanţelor Publice (MFP), cerând în principal recuperarea drepturilor salariale pierdute în ultimii ani. Protestatarii fluieră din vuvuzele, scandează lozinci precum ‘Drepturile înapoi!’ sau ‘Demisia!’ şi agită pancarte pe care se poate citi: ‘Cerem o mărire de 10%’ şi ‘Drepturile poliţiştilor trebuie respectate!’.

* Producţia şi serviciile din zona euro au scăzut în noiembrie la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, confirmând temerile că economia regiunii s-ar putea contracta din nou, transmit CNBC şi Reuters. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în noiembrie la 51,1 puncte, de la 52,1 puncte în luna precedentă, potrivit datelor companiei de analize financiare Markit publicate miercuri. Estimarea preliminară a Markit arăta că în noiembrie indicatorul PMI s-a situat la 51,4 puncte.

* Noul Plan de Mers al Trenurilor 2014-2015 va intra în vigoare începând cu data de 14 decembrie şi va fi valabil până la 12 decembrie 2015. ‘Oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii pieţei atât prin optimizarea orariilor şi a capacităţii de transport, cât şi prin asigurarea condiţiilor de confort pe categorii de trenuri, utilizându-se eficient resursele disponibile’, se arată într-un comunicat al CFR Călători, remis, miercuri. Zilnic se vor afla in circulaţie peste 1.100 de trenuri, în funcţie de perioada din an.

* Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 3,57 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna decembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin şase licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 270 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, una pe 15 octombrie, în valoare de un miliard de lei, şi alta pe 22 decembrie, în sumă de 500 milioane lei.

Citeste si:  Pensiile sub 3000 de lei, ale militarilor cu carieră completă, nu au scăzut

* Guvernul francez a confirmat, miercuri, că va reduce anul viitor deficitul la 4,1% din PIB, faţă de ţinta anterioară de 4,3% din PIB, în urma măsurilor suplimentare de reducere a cheltuielilor adoptate pentru a evita sancţiunile Uniunii Europene, transmite Reuters. În 2013, Franţa a obţinut încă doi ani pentru a-şi reduce deficitul sub limita de 3% din PIB stabilită de UE, iar în octombrie a anunţat că în 2014 va înregistra un deficit de 4,4% din PIB, iar în 2015 de 4,3% din PIB.

* Avansul economiei Elveţiei a depăşit estimările în trimestrul trei din 2014, depăşind statul vecin Germania, datorită majorării cheltuielilor de consum, transmit Bloomberg şi Reuters. În perioada iulie — septembrie 2014, PIB-ul Elveţiei a urcat cu 0,6%, după un avans de 0,3% în precedentele trei luni, au anunţat miercuri autorităţile de la Berna. Analiştii se aşteptau la o creştere de 0,3% a economiei Elveţiei în trimestrul trei din 2014.

* Preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Energie (DE).

* Firmele din România vor trebui să înlocuiască, într-un an şi jumătate, casele de marcat fiscale cu role de hârtie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Iniţiativa face parte dintr-un set de măsuri de reducere a evaziunii fiscale pe care îl va promova Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, alături de introducerea unei loterii fiscale şi de schimbul automat de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ şi bănci.

Citeste si:  Emil Boc: Pensiile vor fi majorate în 2012

* Economia gri în România poate fi redusă cu până la 9,9% cumulat în următorii şapte ani, reprezentând aproximativ 14 miliarde euro, dacă vor fi implementate gradual o serie de măsuri adoptate cu succes în alte ţări, arată un studiu realizat de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers, prezentat miercuri la Palatul Victoria.

* Reducerea TVA la alimentele bio ar însemna încasări mai mici cu circa 800.000 de euro la bugetul de stat, în condiţiile în care consumul de alimente bio prin reţeaua de magazine nu a depăşit 4-5 milioane de euro în anul 2013, consideră preşedintele Asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu.

„Asociaţia Bio România estimează ca la nivelul anului 2013 consumul de alimente bio prin reţeaua de magazine nu a depăşit 4-5 milioane de euro, dacă nu luăm în calcul autoconsumul sau vânzările directe de către persoanele fizice. În aceste condiţii, reducerea TVA la alimentele bio va însemna între 600.000 — 800.000 de euro, încasaţi mai puţin, bani care cu siguranţă vor fi compensaţi prin creşterea volumului alimentelor bio procesate şi comercializate în România”, a declarat preşedintele Bio-România.

* Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă a fost deconectată, miercuri, de la sistemul Energetic Naţional, din cauza unor probleme apărute la partea clasică, informează Nuclearelectrica, printr-un comunicat.

‘Societatea Naţională Nuclearelectrica SA informează că în data de 3 decembrie 2014, ca urmare a unor probleme apărute la partea clasică a Unităţii 1 CNE Cernavodă, s-a decis în mod conservativ desincronizarea Turbogeneratorului de la Sistemul Energetic Naţional, cu menţinerea reactorului la putere’, se menţionează în comunicat.

* Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a convocat, miercuri, de la ora 15,00, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă în vederea analizării tuturor informaţiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat ministerul de resort, într-un comunicat remis, miercuri.
În acest moment, MMSC colectează şi analizează toate datele legate de acest subiect şi precizează că se află în permanent contact cu instituţiile statului care deţin atribuţii în acest domeniu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata