Retrospectiva economică (săptămâna 1 – 7 decembrie 2014)

* Industria cărnii din România a reuşit să depăşească efectele crizei, însă trebuie să mai ‘lucreze’ la profitabilitate, arată un studiu sectorial Coface, publicat miercuri.
După patru ani consecutiv în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficienţa de ansamblu a activităţii în favoarea dezvoltării comerciale şi menţinerii cotelor de piaţă, în 2013 se continuă evoluţia favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor, sectorul înregistrând a treia creştere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate, însoţită pentru prima dată şi de o restabilire a profitabilităţii (rata netă de 1,71% din cifra de afaceri). Această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar pe ansamblul companiilor din sector, arată studiul.

* Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut în trimestrul III 2014 cu 0,1% faţă de trimestrul III 2013 şi au totalizat 17,634 miliarde lei (preţuri curente), potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Pe primele nouă luni din 2014, investiţiile nete realizate în economia naţională au înregistrat, însă, o scădere de 5,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi s-au cifrat la 42,67 miliarde lei (preţuri curente).

* Responsabilitatea statelor membre ale Uniunii Europene în acordarea ajutoarelor de stat va creşte, prin reforma europeană în domeniu, în condiţiile în care Comisia Europeană doreşte ca majoritatea facilităţilor de natura ajutorului de stat să fie verificată la nivel naţional, iar CE să realizeze doar un control ex-post a modului în care sunt respectate regulile, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

* Cele 10 fonduri de pensii facultative administrate privat (Pilonul III) din România aveau înregistrate, la 30 septembrie a.c., un număr de 336.456 participanţi, în creştere cu 7,37% faţă de 31 decembrie 2013, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, publicate joi.
Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private a fost de 976,27 milioane lei (221 milioane euro), în creştere cu 20,29% comparativ cu ultima zi din anul anterior.

* Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) a ajuns la 6,2 milioane de persoane la 30 septembrie 2014, în creştere cu 4,19% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate, joi, de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.

Potrivit Autorităţii, dintre cele 6,2 milioane persoane, aproximativ 171.000 nu au avut nicio contribuţie virată de la începutul Pilonului II în România (mai 2008), numărul participanţilor cu cel puţin o contribuţie fiind de 6,02 milioane.

* Furnizorii de reţele de comunicaţii electronice la infrastructura de comunicaţii din Timişoara care vor încheia contracte de acces la canalizaţia municipală vor avea dreptul de a-şi partaja infrastructura/reţeaua proprie cu alţi furnizori de reţele de comunicaţii electronice, se arată în avizul conform emis, joi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, referitor la derularea proiectului ‘Reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timişoara’.

* Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti s-a situat, anul trecut, pe locul 44 în Uniunea Europeană după numărul pasagerilor care îl tranzitează anual, arată datele prezentate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cel mai mare aeroport din România a deservit 7,6 milioane de pasageri în 2013, în creştere cu 7,3% faţă de 2012. Dintre aceştia, 5,9 milioane de pasageri au sosit sau plecat din/către destinaţii din UE, 1,1 milioane cu destinaţii internaţionale din afara UE, iar 549.000 de pasageri reprezintă curse interne.

Citeste si:  Maraton diplomatic la Minsk: Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au revenit la masa negocierilor

* Retailerii FMCG (Fast Mover Consumer Goods) din România nu comercializează fructe şi legume autohtone provenite din agricultura ecologică, cu toate că gradul de comercializare a acestui tip de produse fără certificare ecologică a crescut la 55%, conform studiului „Retailer Scorecard 2014′, remis joi.
Cercetarea, realizată de WWF, arată că se menţine îmbunătăţirea la nivel de piaţă pentru fructele şi legumele fără certificare ecologică provenite din România (55%), dar în continuare niciunul dintre cei 11 retaileri prezenţi în studiu nu comercializează fructe şi legume româneşti provenite din agricultura ecologică.

* Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă (CNE) a fost reconectată miercuri seară, la orele 23,21, la Sistemul Energetic Naţional, a anunţat, joi, Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN).
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată, miercuri, în mod conservativ de la Sistemul Energetic Naţional, ca urmare a unor probleme apărute la partea clasică a unităţii, reactorul fiind menţinut tot timpul la putere.

* Numărul locuinţelor finalizate în primele nouă luni ale anului a fost în creştere cu aproape 2.000 de unităţi (7,37%), până la 28.555 unităţi, comparativ cu perioada similară din 2013, mai mult de jumătate fiind ridicate în mediul urban, relevă datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate joi.

Potrivit sursei citate, la nivel trimestrial, în perioada iulie — septembrie 2014, faţă de trimestrul III din anul anterior, repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate arată că a crescut atât numărul locuinţelor realizate din fondurile private, cât şi numărul locuinţelor realizate din fondurile publice cu 999 de locuinţe, respectiv cu 240 de locuinţe.

* Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul III din 2014, o rată de creştere de 2,22% faţă de trimestrul precedent şi de 5,22% raportat la acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În formă brută (neajustată), comparativ cu aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (2,13%, respectiv 5,25%).

* Autorităţile române şi Misiunea Fondului Monetar Internaţional /FMI/ negociază un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, iar două componente — alocările suplimentare pentru armată şi cofinanţarea fondurilor europene sunt negociate separat, a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la lansarea Pactului pentru fiscalitate.

* Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat joi că îi va acţiona în instanţă pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, şi pe deputatul PNL, Andreea Paul.

* Garantez cu demisia din funcţia pe care o ocup faptul că preţurile la energie şi în special la gazele naturale din producţia internă pentru populaţie nu vor creşte de la 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

* Pactul pentru fiscalitate, o iniţiativă prin care experţi în fiscalitate, personalităţi ale lumii academice şi reprezentanţi ai mediului de afaceri s-au angajat să găsească împreună cele mai bune soluţii pentru stimularea economiei şi dezvoltarea societăţii româneşti, a fost lansat joi în dezbatere publică, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Casa Academiei.

Citeste si:  Legea vânzării terenurilor agricole a trecut de Parlament fără dreptul de preemţiune pentru tinerii până în 40 de ani

* În luna decembrie, pensiile vor fi primite de beneficiari în avans, înainte de Sărbători, a anunţat joi, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, printr-un comunicat.

* Infrastructura de transport, infrastructura energetică şi cea de broadband reprezintă piloni esenţiali pentru creşterea competitivităţii la nivel naţional şi domeniile cu cel mai mare potenţial în ceea ce priveşte mobilizarea de noi investiţii în România, a arătat joi, ministrul Economiei, Constantin Niţă, care a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Competitivitate, secţiunea Piaţă Internă şi Industrie.

* Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ va publica din nou pe site, pentru consultare publică, proiectul de modificare a Codului Fiscal, iar noul document va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

* Internetul mobil de bandă largă a înregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumătatea anului 2013 până la 10,5 milioane la jumătatea anului 2014, adică, în medie, peste un milion de conexiuni în plus la fiecare 6 luni sau peste două milioane de conexiuni la internet mobil de mare viteză în plus, în decursul unui an, se arată într-un comunicat remis joi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

* Indiferent câte firme din România sunt în stadiul de insolvenţă, la ora actuală este important să avem o lege proaspătă, dar după părerea mea, de restructurare au nevoie toate cele 700.000 de companii din ţară, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României /BNR/.

* România a avut a cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu precedentele trei luni, potrivit celei de-a doua estimări publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,8%, România este lider în UE, urmată de Polonia (0,9%), Marea Britanie, Slovenia şi Grecia (toate cu un avans de 0,7%). Scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 0,4%), Austria (minus 0,3%) şi Italia (minus 0,1%).

* Nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură începând cu 1 ianuarie 2015, utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal..
‘Începând cu anul 2016, nivelul astfel obţinut se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie’, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, remis vineri .

* Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 al Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/ va fi suplimentat cu suma de 1,3 milioane lei pentru categoria ‘Bunuri şi servicii’, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ supus dezbaterii publice de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, pe propria pagină de internet.
Potrivit documentului, elaborarea proiectului de modificare a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an al ANM este determinată de majorarea, în conformitate cu prevederile legale cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014.

Citeste si:  Prinţul şi prinţesa, arhetipuri care îi fascinează pe oameni, explică psihologii

* Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi ministrul slovac al Economiei, Pavol Pavlis, vor semna un acord pe 15 ani privind livrarea anuală a şase milioane tone metrice de petrol din Rusia către Slovacia, transmite agenţia rusă Sputnik.
De asemenea, Rusia va livra anual Europei Occidentale şase milioane tone metrice de petrol.

* Peste 200 de sindicalişti din industria alimentară protestează vineri, de la ora 10,00, în faţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP), cerând autorităţilor să reducă TVA de la 24% la 5%, pentru carne şi produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015.
Protestatarii fluieră din vuvuzele şi agită pancarte pe care se poate citi: „Nici muncă fără pâine, nici pâine fără carne”, „De Crăciun tăiem porcul cu tot cu TVA”, „Vrem 5% TVA la carne şi produse din carne”, „Acum ori niciodată”.

* O parte din hotelurile din Capitală vor reduce tarifele cu 50% în cadrul programul special „Weekend în Bucureşti’, care începe vineri, un program derulat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc(FPTR).
Programul special „Weekend în Bucureşti’ se află la a III-a ediţie şi are ca scop promovarea Capitalei ca o destinaţie de Crăciun, se arată pe site-ul FPTR.

* Creşterea ţintei de deficit bugetar pentru anul 2015 de la 1,4% din PIB la 2,1% din PIB reflectă accesarea unor drepturi prevăzute în Tratatele Uniunii Europene şi în angajamentele luate odată cu aderarea la NATO şi confirmate la ultimul Summit NATO, a declarat, vineri, Cristian Socol, consilierul primului ministru.

* Noul proces de etichetare a alimentelor va începe în 13 decembrie 2014 urmând ca afişarea declaraţiei nutriţionale şi scoaterea în evidenţă a alergenilor să devină obligatorii, pe majoritatea etichetelor la alimentele preambalate, începând cu 2016.

* Termenul pentru normalizarea condiţiilor de muncă pe acele posturi în care salariaţii îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite ar putea fi prelungit până la data de 31 decembrie 2015, în cazul angajatorilor care deţin, la 31 decembrie 2014, avizul de reînnoire şi care nu au putut realiza până la această dată măsurile necesare, potrivit unui proiect de hotărâre publicat vineri pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

* Creşterea ţintei de deficit bugetar pentru anul 2015 de la 1,4% din PIB la 2,1% din PIB reflectă accesarea unor drepturi prevăzute în Tratatele Uniunii Europene şi în angajamentele luate odată cu aderarea la NATO şi confirmate la ultimul Summit NATO, a declarat, vineri,Cristian Socol, consilierul primului ministru.

* Economia americană a creat 321.000 de noi locuri de muncă în luna noiembrie, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2012, iar rata şomajului s-a menţinut la 5,8%, cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzii, transmite Reuters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close