OECD: inegalităţile dintre săraci şi bogaţi sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani

15

Inegalitatea veniturilor dintre săraci și bogați, în cele 34 de state membre ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani iar acest lucru are un impact semnificativ asupra creșterii economice, afirmă OECD într-un raport publicat marți, transmite AFP.

Potrivit OECD, în prezent cei mai bogați 10% câștigă în medie de 9,5 ori mai mult decât cei mai săraci 10% în condițiile în care în anii 1980 bogații câștigau de maxim șapte ori mai mult decât săracii. În ultimii 30 de ani, inegalitatea veniturilor a înregistrat cele mai mari creșteri în SUA, Finlanda, Israel, Noua Zeelandă, Suedia și într-o mai mică măsură în Germania. În schimb, Franța, Belgia și Olanda nu au înregistrat decât o variație modestă a inegalităților însă doar în Grecia și Turcia inegalitatea veniturilor s-a diminuat.

Citeste si:  Cazul Vardanian: serviciile secrete transnistrene au transformat un biet reporter într-un James Bond

Raportul OECD subliniază că sporirea inegalităților a afectat în mod negativ economiile statelor membre, estimând că aceasta a amputat creșterea economică a Mexicului și a Noii Zeelande cu peste 10 puncte, cu aproape nouă puncte în cazul Marii Britanii, Finlandei și Norvegiei și cu șase până la șapte puncte în cazul SUA, Italiei și Suediei. În schimb, potrivit calculelor OECD, o mai mare egalitate a veniturilor a contribuit la creșterea PIB-ului per capita în Spania, Franța și Irlanda.

‘Aceste date dovedesc că soluționarea inegalității mari și în creștere este vitală pentru promovarea unei creșteri solide și sustenabile și trebuie să fie în centrul dezbaterilor. Țările care promovează oportunități egale pentru toți sunt cele care cresc și prosperă’, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurría.

OECD subliniază că lipsa de investiții în educație este factorul cheie care stă la baza creșterii inegalităților. Oportunitățile educaționale reduse pentru persoanele dezavantajate au drept efect reducerea mobilității sociale și afectează dezvoltarea competențelor. În acest sens, OECD cere factorilor de decizie ca alături de programe de combaterea sărăciei să implementeze și programe de creșterea accesului la educația de calitate, cursuri de pregătire și servicii de sănătate.

Citeste si:  Compania Malaysia Airlines are printre cele mai bune recorduri de siguranţă din Asia

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 34 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata