Aurescu: Deveselu, o preocupare pentru Moscova întrucât e garanţia că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă

Sistemul antirachetă de la Deveselu reprezintă o preocupare pentru Moscova întrucât acesta este o garanție că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influență, a declarat, marți, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a demontat argumentul venit dinspre Federația Rusă potrivit căruia sistemul instalat la Deveselu „ar afecta capacitatea de descurajare nucleară a Moscovei”. „Nu poți spune că 24 de interceptori care vor fi plasați în România, împreună cu alți 24 de interceptori care vor fi, probabil, plasați în Polonia în 2018, pot să afecteze capacitatea Rusiei de a lovi cu sute de rachete intercontinentale, cu o capacitate deosebită, cu tot felul de măsuri de protecție și de deviere a eventualilor interceptori”, a explicat Aurescu, la Digi 24.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Inima artificială

El a susținut că singurul argument în virtutea căruia Rusia nu este de acord cu sistemul antirachetă de la Deveselu este unul politic. „Argumentele sunt foarte clare, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere juridic. Rămâne un singur argument, cel politic. De ce acest sistem provoacă preocupare la Moscova? Pentru că el reprezintă în România, prin baza de la Deveselu, o prezență permanentă americană pe teritoriul României, deci o garanție de securitate pe care România o are și care reprezintă garanția faptului că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influență”, a declarat Bogdan Aurescu.

Citeste si:  Rusia reactivează sistemul de apărare antirachetă din jurul Moscovei

Ministrul a completat totodată că, în relația cu Rusia, România nu poate face abstracție de calitatea sa de membru NATO și UE. „Din păcate, în acest moment, oricât ne-am dori să avem o relație mai bună cu Federația Rusă, nu putem să facem abstracție de relațiile dintre aceste organizații-cheie care ne asigură NATO — securitatea, Uniunea Europeană — accesul la un sistem de valori la un standard economic de un anumit tip, nu putem să facem abstracție de aceste realități. România va acționa în continuare alături de partenerii săi din NATO și de statele membre ale Uniunii Europene într-un mod coeziv”, a afirmat Aurescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close