Voiculescu pierde procesul în care contesta verdictul de necolaborare cu Securitatea în cazul lui Băsescu

15

 

 Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins miercuri, ca nefondată, acțiunea lui Dan Voiculescu prin care acesta contesta decizia CNSAS din 2013 prin care s-a stabilit că președintele Traian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securități.Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare.

Dan Voiculescu a contestat, la Curtea de Apel București, adeverința de necolaborare din octombrie 2013, prin care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că președintele Traian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securități.

Voiculescu solicita anularea adeverinței de necolaborare nr. 2584/22 octombrie 2013, dată de CNSAS în cazul lui Traian Băsescu.

Pe 22 octombrie 2013, CNSAS a emis o nouă adeverință (a patra) prin care a constatat că președintelui Traian Băsescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, după consultarea unor note referitoare la activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom.

„Adeverim, prin prezenta, că elementele (…) prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a și b din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008, astfel, domnului Băsescu Traian, fiul lui Dumitru și Elena, născut la data de 04.11.1951, în Basarabi, județul Constanța, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”, se arată în adeverința CNSAS, emisă pe 22 octombrie 2013.

Citeste si:  Ministerele, somate să afişeze pe site-uri veniturile salariaţilor

Verificarea președintelui Băsescu s-a făcut în urma unei cereri din decembrie 2012 înaintată CNSAS de către cotidianul „Ring”.

CNSAS a mai emis decizii în 2002, 2004 și 2006 prin care s-a stabilit că Traian Băsescu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică. Decizia din 2006 a fost menținută în 2009 ca urmare a verificărilor derulate în acord cu prevederile legale, cu ocazia alegerilor prezidențiale.

Adeverința eliberată în 2013 în privința lui Traian Băsescu are la bază verificarea unor documente în două dosare ce nu mai fuseseră procesate. Astfel, într-unul din dosare, al cărui titular este W.R. și care are 86 de file, în urma verificărilor efectuate a fost identificat, la filele 2-4, un document intitulat Notă, olograf, nesemnat, înregistrat de către ofițer pe 6 iulie 1988 și atribuit de către acesta în antet lui Traian B. Documentul respectiv, prin coroborare, este atribuit reprezentantului Navrom în Belgia și Olanda, iar în cuprinsul acestuia sunt consemnate tratativele duse în cursul lunii mai 1988 de către reprezentantul Navrom cu firma „G.”.

Citeste si:  Antonescu exclude posibilitatea ca, în cazul în care va fi ales preşedinte, Ponta să rămână premier

„Alături de , firma deținea monopolul absolut al aprovizionării navelor noastre cu piese de schimb, monitoare santină, separatoare, dar și cu alimente, țigări, băuturi etc. în mod deosebit, prețurile și la monitoare și separatoare, precum și la piese de schimb erau extrem de ridicate”, se arată în adeverință.

Cel de-al doilea dosar are 26 de volume și conține documente privind supravegherea informativă a întreprinderilor românești și străine care desfășurau activități de import-export în Portul Constanța. În volumul 21, la filele 334-335, a fost identificată o altă notă informativă, dactilografiată, înregistrată pe numele „Traian”, la data de 25 septembrie 1989. În cuprinsul acesteia se exemplifică acțiunile întreprinse pe piața de navlosire în cursul anului 1989, precum și reușita acestora atât la nivelul negocierilor comerciale, cât și promovarea prin presa de specialitate, a intereselor României.

În documentul CNSAS se arăta că, potrivit art. 2 lit. b din Ordonanța de Urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008, calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații „prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

Citeste si:  77 de medici oncologi, urmăriţi penal pentru luare de mită

„Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverințe se referă la aspecte economice și comerciale, specifice postului ocupat la Navrom, și nu fac referire la activități sau atitudini ‘potrivnice regimului totalitar comunist'”, se mai arăta în document.

De asemenea, din conținutul documentelor citate nu rezultă că Traian Băsescu ar fi vizat „îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

„În cazul de față se constată neîndeplinirea condițiilor necesare, prevăzute de art. 2 lit. b din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008, pentru reținerea calității de colaborator al Securității. Astfel, persoanei verificate nu i se poate reține calitatea de colaborator al Securității”, preciza CNSAS. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata