MADR va găzdui Târgul de Crăciun „Calitate şi tradiţie pentru români”, în perioada 18 – 21 decembrie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui Târgul de Crăciun ‘Calitate și tradiție pentru români’, în curtea instituției, în perioada 18 – 21 decembrie, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate garantată, cum sunt produsele tradiționale atestate și ecologice certificate, potrivit unui comunicat al instituției.

„În pragul Sfintelor Sărbători de Crăciun, vizitatorii sunt invitați să redescopere gustul bucatelor de altădată al brânzeturilor din Brașov — telemea de vacă, brânză de burduf, caș, cașcaval, telemea de oaie, urdă — sau al celor din Botoșani — cașcaval de Vlăsinești, caș și brânză ca la bunica, ce se potrivesc foarte bine cu pâinea tradițională. Iubitorii de pește pot găsi produsele aduse de la Tulcea: salată cu icre de crap sau știucă, sardeluțe marinate în ulei, pastramă și batog de somn de crap argintiu sau de somn. Păstrăvul afumat în cobză de brad din Prahova se va regăsi, de asemenea, între produsele expuse”, se spune în comunicatul ministerului.

Citeste si:  M.C.F.D.P.ANINA SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

Totodată, toți cei care vor trece pragul Târgului de Crăciun organizat de MADR vor găsi preparate din carne pregătite după rețete moștenite din străbuni, precum lebăr sau tobă de casă, drob, cârnați de porc, caltaboș cu orez, mititei, slănină cu boia, patricieni din carne de oaie afumați, mușchi crud — afumat, jambon cu os afumat sau bunătăți aduse de la Buzău, precum mici de casă, piept de porc crud afumat, mușchi țărănesc crud afumat, cârnați de casă afumați de porc, cârnați de Pleșcoi cruzi și uscați, babic, ghiuden, pastramă de oaie.

Citeste si:  Deficitul României cu produse agroalimentare - 700 milioane euro la 5 luni

Printre produsele care vor încânta vizitatorii târgului MADR se vor afla Magiunul de prune de Topoloveni, care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație geografică Protejată — IGP’, prunele uscate de Leleasca (Olt) sau țuica din Argeș. Nu au fost uitați nici iubitorii de dulcețuri și siropuri. Aceștia vor putea găsi produse din Covasna, precum siropuri de muguri de brad sau flori de soc, dulceață de afine, de zmeură ori de mure.

Din categoria produselor ecologice, la târg vor fi aduse uleiuri naturale, obținute prin presarea la rece a semințelor selecționate și neprelucrate termic prin prăjire, precum uleiurile din semințe certificate de in, susan, cânepă, floarea soarelui, miere ecologică — polifloră, de salcâm, de tei, ceaiuri medicinale, sucuri ecologice de cătină sau morcovi cu miere etc.

Meșteșugari în arta prelucrării lemnului din Vâlcea vor fi prezenți pentru a reaminti tuturor vizitatorilor tradițiile autentice românești. Potrivit MADR, toți cei care vor vizita târgul vor putea găsi aici vestitele sarmale maramureșene pregătite cu migală de gospodinele pricepute, bucate ce pot fi savurate alături de vinuri selecționate din vechi soiuri tradiționale românești.

Citeste si:  Termenul pentru depunerea cererilor de plată pe Măsura 215 - bunăstarea porcinelor este 18 august

MADR reamintește că recunoașterea tradiționalității unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu ordinul 724/2013 este un proces continuu, care permite oricărui doritor să aplice pentru obținerea atestatului de produs tradițional.

În același timp, MADR precizează că toate produsele care au fost atestate în baza vechii legislații (Ordinul 690 din 2004) și nu s-au reatestat până la 30 noiembrie 2014, nu mai pot fi încadrate în această categorie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata