16 decembrie 1989 – Declanşarea Revoluţiei Române

20

Un grup de credincioși ai Bisericii Reformate protestează împotriva deciziei de înlocuire a pastorului parohiei, Lászlo Tökés. Susținătorii pastorului se strâng, în încercarea de a împiedica evacuarea, în fața bisericii și casei parohiale. Lor li se alătură locuitori din cartier. Acțiunea contestatară și, totodată, de sfidare a autorităților ecleziastice și locale constituie pentru locuitori o oportunitate în a-și exprima protestul față de condițiile sociale și economice precare în care trăiesc.

În după-amiaza și seara zilei, numărul manifestanților crește substanțial prin alăturarea studenților din campusul universitar. Protestatarii formează un lanț viu împrejurul bisericii pastorului Tökés din Piața Maria pentru a împiedica accesul forțelor de ordine.

Citeste si:  Bărbatul care și-a ucis fiul și soacra, condamnat la închisoare pe viață

Caracterul demonstrației capătă tot mai clar accente împotriva autorităților comuniste și regimului totalitar. Paleta revendicărilor se diversifică de la cele cu caracter economic și social până la cele de natură politică. Mulțimea scandează ”Libertate”, ”Dreptate” și intonează marșul revoluționar ”Deșteaptă-te, române!”, devenit, apoi, imnul național al României.

Coloane de manifestanți se îndreaptă spre Comitetul județean PCR; au loc ciocniri violente cu forțele de miliție și securitate și numeroși manifestanți sunt arestați. Protestatarii, în număr de câteva mii, se retrag în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Operei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata